FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KUHAJTE POVRĆE KAKO BISTE POVEĆALI UNOS ŽELJEZA

SAN FRANCISCO, 4. travnja (Hina/Reuters) - Sljedeći put kad budete pripremali večeru, možda ćete poželjeti skuhati ili ispržiti povrće. Uzimanjem kuhanog povrća - a i nekih vrsta voća, kako se čini, povećava se unos željeza, pokazalo je istraživanje predstavljeno na sastanku Američkoga društva kemičara.
SAN FRANCISCO, 4. travnja (Hina/Reuters) - Sljedeći put kad budete pripremali večeru, možda ćete poželjeti skuhati ili ispržiti povrće. Uzimanjem kuhanog povrća - a i nekih vrsta voća, kako se čini, povećava se unos željeza, pokazalo je istraživanje predstavljeno na sastanku Američkoga društva kemičara. #L# Iako količina željeza u povrću ostaje nepromijenjena, kuhanje olakšava njegovu apsorpciju, objasnio je Tung-Ching Lee, nutricionist sa sveučilišta Rutgers u New Brunswicku, New Jersey. Kuhanje, recimo, povećava apsorpciju željeza iz kelja s 5 na 15 posto, a iz brokule sa 6 na 30 posto. U usporedbi s tim, iz crvenog mesa može se apsorbirati 25 posto željeza. Kad je riječ o voću, kuhanje je najkorisnije za kruške dok se iz kivija, recimo, najviše željeza apsorbira dok je svjež, rekao je Lee. No, voće općenito nije bogato željezom. Lee je proučio ukupno 48 vrsta povrća i otkrio da kuhanje olakšava apsorpciju željeza kod 37. Kod nekog povrća kuhanje znatno olakšava apsorpciju željeza, dok je za špinat, primjerice, svejedno hoćete li ga jesti sirovog ili kuhanog. Lee je otkrio i da se čuvanjem povrća do sljedećeg dana, pa čak i u hladnjaku, znatno smanjuje količina željeza što znači da se povrće mora jesti svježe skuhano. Hranjivost povrća poput brokule i cjetače može se povećati i dodavanjem rajčica, dodao je Lee. Miksanje kuhanog povrća ne smanjuje količinu željeza koje se može apsorbirati, ali je smanjuje miksanje sirovog povrća. Kuhanje povećava sposobnost organizma da apsorbira željezo jer je u biljkama željezo pohranjeno kao feritin koji ga otpušta dok se zagrijava. Miksanje prije kuhanja oštećuje stijenke biljnih stanica i remeti taj proces. Anemija izazvana nedostatkom željeza najčešći je prehrambeni poremećaj u današnjem svijetu, rekao je Lee objašnjavajući motive njegova istraživanja. (Hina) dgk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙