SAN FRANCISCO, 4. travnja (Hina/Reuters) - Sljedeći put kad budete pripremali večeru, možda ćete poželjeti skuhati ili ispržiti povrće. Uzimanjem kuhanog povrća - a i nekih vrsta voća, kako se čini, povećava se unos željeza, pokazalo
je istraživanje predstavljeno na sastanku Američkoga društva kemičara.
SAN FRANCISCO, 4. travnja (Hina/Reuters) - Sljedeći put kad budete
pripremali večeru, možda ćete poželjeti skuhati ili ispržiti
povrće. Uzimanjem kuhanog povrća - a i nekih vrsta voća, kako se
čini, povećava se unos željeza, pokazalo je istraživanje
predstavljeno na sastanku Američkoga društva kemičara. #L#
Iako količina željeza u povrću ostaje nepromijenjena, kuhanje
olakšava njegovu apsorpciju, objasnio je Tung-Ching Lee,
nutricionist sa sveučilišta Rutgers u New Brunswicku, New Jersey.
Kuhanje, recimo, povećava apsorpciju željeza iz kelja s 5 na 15
posto, a iz brokule sa 6 na 30 posto. U usporedbi s tim, iz crvenog
mesa može se apsorbirati 25 posto željeza.
Kad je riječ o voću, kuhanje je najkorisnije za kruške dok se iz
kivija, recimo, najviše željeza apsorbira dok je svjež, rekao je
Lee. No, voće općenito nije bogato željezom.
Lee je proučio ukupno 48 vrsta povrća i otkrio da kuhanje olakšava
apsorpciju željeza kod 37. Kod nekog povrća kuhanje znatno olakšava
apsorpciju željeza, dok je za špinat, primjerice, svejedno hoćete
li ga jesti sirovog ili kuhanog.
Lee je otkrio i da se čuvanjem povrća do sljedećeg dana, pa čak i u
hladnjaku, znatno smanjuje količina željeza što znači da se povrće
mora jesti svježe skuhano.
Hranjivost povrća poput brokule i cjetače može se povećati i
dodavanjem rajčica, dodao je Lee. Miksanje kuhanog povrća ne
smanjuje količinu željeza koje se može apsorbirati, ali je smanjuje
miksanje sirovog povrća.
Kuhanje povećava sposobnost organizma da apsorbira željezo jer je u
biljkama željezo pohranjeno kao feritin koji ga otpušta dok se
zagrijava. Miksanje prije kuhanja oštećuje stijenke biljnih
stanica i remeti taj proces.
Anemija izazvana nedostatkom željeza najčešći je prehrambeni
poremećaj u današnjem svijetu, rekao je Lee objašnjavajući motive
njegova istraživanja.
(Hina) dgk dgk