NEW YORK, 5. travnja (Hina/Reuters) - Za tradicionalnu mediteransku prehranu koja uključuje mnogo voća, povrća i maslinova ulja, a koja ne sadrži mnogo mesa i mliječnih proizvoda, poznato je da može sniziti razinu štetnog kolesterola,
no španjolski su istraživači otkrili kako uključivanje oraha u ovakvu prehranu može još više sniziti kolesterol.
NEW YORK, 5. travnja (Hina/Reuters) - Za tradicionalnu
mediteransku prehranu koja uključuje mnogo voća, povrća i
maslinova ulja, a koja ne sadrži mnogo mesa i mliječnih proizvoda,
poznato je da može sniziti razinu štetnog kolesterola, no
španjolski su istraživači otkrili kako uključivanje oraha u ovakvu
prehranu može još više sniziti kolesterol. #L#
Orasi, koji su bogati nezasićenim masnim kiselinama, mogu sniziti
razinu štetnog kolesterola (LDL-a), no prijašnja su istraživanja
obuhvatila zdrave mlade muškarce u kojih razina kolesterola ionako
nije visoka.
U najnovijem istraživanju, dr. Daniel Zambon iz kliničke bolnice u
Barceloni, usporedio je djelovanje dva načina prehrane na
snižavanje razine kolesterola - uobičajene mediteranske prehrane i
modificirane verzije u kojoj su orasi djelomično zamijenili
maslinovo ulje i drugu masnu hranu. Prehrana je uključivala osam do
11 oraha dnevno - 18 posto ukupnog unosa kalorija i 35 posto
kalorija iz masti. U ispitivanju je sudjelovalo 49 muškaraca i žena
s povišenom razinom kolesterola LDL koji su se takve prehrane
pridržavali šest tjedana.
Oba načina prehrane pridonijela su snižavanju razine kolesterola
LDL, no prehrana koja je uključivala orahe bila je učinkovitija od
tradicionalne mediteranske prehrane, izvješćuju istraživači u
časopisu "Annals of Internal Medicine". Prosječna razina
kolesterola LDL snizila se za 11,2 posto u onih koji su se
pridržavali prehrane s orasima, dok se u onih koji su jeli
tradicionalnu mediteransku hranu snizila za 5,6 posto. Istraživači
dodaju kako je takva prehrana pridonijela snižavanju razine
lipoproteina koje se povezuje sa srčanim bolestima. U slučaju
prehrane obogaćene orasima, razina je snižena za 9,1 posto, a kod
mediteranske za samo 3,4 posto. Ipak, to je smanjenje statistički
bitno samo u muškaraca.
Ako nadomještanje dijela masnoća u mediteranskoj prehrani, koja
sadrži manje zasićenih životinjskih masti od tipične zapadnjačke
prehrane, smanjuje razinu kolesterola LDL, zamjena dijela masnoća
u zapadnjačkoj prehrani orasima mogla bi imati još većih korisnih
učinaka, zaključuju istraživači.
(Hina) car dgk