NEW YORK, 17. travnja (Hina/Reuters) - Izbjegavanje sve hrane životinjskog podrijetla, uključujući i mliječne proizvode i jaja, to jest stroga vegetarijanska prehrana može smanjiti razinu aminokiselina u krvi, što se povezuje sa
srčanim bolestima, izvješćuju istraživači.
NEW YORK, 17. travnja (Hina/Reuters) - Izbjegavanje sve hrane
životinjskog podrijetla, uključujući i mliječne proizvode i jaja,
to jest stroga vegetarijanska prehrana može smanjiti razinu
aminokiselina u krvi, što se povezuje sa srčanim bolestima,
izvješćuju istraživači. #L#
U sklopu novog istraživanja, znanstvenici su otkrili da se za samo
tjedan dana razina aminokiseline homocisteina u krvi osoba koje su
isprobale tu strogu vegetarijansku prehranu smanjila za 13 posto.
Visoka razina homocisteina u krvi povezana je većom opasnošću od
srčane i moždane kapi.
Takva prehrana sadržava i malu količinu masti - na njih otpada tek
20 posto kalorija. Uz to, ispitanici su i umjereno vježbali, išli na
tečaj kako bi svladali stres, a izbjegavali su duhan, alkohol i kavu
te ostala pića s kofeinom.
"Rezultati našeg ispitivanja pokazuju da velika promjena životnih
navika povoljno utječe na razinu homocisteina", izvješćuju dr.
David DeRose i njegovi kolege iz Američkoga centra za životni stil
iz Sulphura, Oklahoma, ustanove u kojoj se kronične bolesti liječe
alternativnom medicinom ili promjenom životnog stila.
Oko 63 posto ispitanika imalo je dijabetes, 60 posto visoki krvni
tlak, 43 posto visoku razinu kolesterola, a pet posto bili su
pušači. Svi su bili dobrovoljci i nastojali su živjeti zdravije.
Srčani bolesnici imali su na početku istraživanja najvišu razinu
homocisteina, no u njih je razina te tvari i najviše snižena.
Poznato je da unos folne kiseline snižava razinu homocisteina, što
djelomično objašnjava smanjenje zabilježeno istraživanjem.
Sudionici su na dan uzimali 480 mikrograma folata (folna kiselina
je oblik folata).
Ispitivanje upozorava, ali ipak ne dokazuje, da stroga
vegetarijanska prehrana može pridonijeti da se smanje rizični
čimbenici za srčane bolesti, rekao je Joshua Muscat, jedan od
autora istraživanja.
"Upućuje na to da ovakva prehrana može biti korisna za smanjivanje
razine homocisteina, to jest rizičnog čimbenika kad je riječ o
srčanim bolestima. Ipak, nije riječ o kontroliranome kliničkom
istraživanju", kazao je Muscat, istraživač iz Američke zdravstvene
zaklade u Valhalli, New York.
(Hina) car dgk