FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREHRANA BOGATA VLAKNIMA NE SPRJEČAVA RAK CRIJEVA

WASHINGTON, 24. travnja (Hina/AFP) - Prehrana koja sadržava manje masti i više vlakana ne štiti od raka crijeva, pokazale su dvije studije objavljene u časopisu "New England Journal of Medecine".
WASHINGTON, 24. travnja (Hina/AFP) - Prehrana koja sadržava manje masti i više vlakana ne štiti od raka crijeva, pokazale su dvije studije objavljene u časopisu "New England Journal of Medecine". #L# Prvo istraživanje Sveučilišta u Arizoni pokazalo je da probava velikih količina pšeničnih vlakana (13,5 g na dan), ili malih (2,5 g na dan), nije spriječila pojavu adenoma, dobroćudnih tumora koji najavljuju rak crijeva. Istraživači su nasumce izabrali 1429 pacijenata kojima su uklonjeni adenomi tri mjeseca prije ispitivanja, a dodatke prehrani dobivali su od 34 do 36 mjeseci. U drugom istraživanju američkoga Državnog instituta za rak (NCI) istraživači su pratili utjecaj prehrane siromašne mastima i bogate vlaknima, voćem i povrćem na razvoj raka crijeva. Izabrali su 1905 pacijenata i podijelili ih u dvije skupine, od kojih je jedna bila na strogoj dijeti, a druga je jela kao i obično. Ni u jednoj skupini, a svi su pacijenti operirali adenome šest mjeseci prije pokusa, poslije četiri godine nisu primijećene znatnije razlike u razvoju bolesti. "Iznenađeni smo i razočarani što smo otkrili da promjena prehrambenih navika, provedena tijekom tih ispitivanja, nije smanjila broj polipa koji su se razvili u pacijenata", što bi smanjilo opasnost od raka crijeva, izjavio je dr. Arthur Schatzkin, direktor Centra za prehrambenu epidemiologiju pri NCI-u. Autori studije ipak ističu da prehrana bogata vlaknima i siromašna mastima "može popraviti opće zdravstveno stanje" jer smanjuje opasnost od srčanih bolesti i dijabetesa. (Hina) dgk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙