WASHINGTON, 24. travnja (Hina/AFP) - Prehrana koja sadržava manje masti i više vlakana ne štiti od raka crijeva, pokazale su dvije studije objavljene u časopisu "New England Journal of Medecine".
WASHINGTON, 24. travnja (Hina/AFP) - Prehrana koja sadržava manje
masti i više vlakana ne štiti od raka crijeva, pokazale su dvije
studije objavljene u časopisu "New England Journal of Medecine".
#L#
Prvo istraživanje Sveučilišta u Arizoni pokazalo je da probava
velikih količina pšeničnih vlakana (13,5 g na dan), ili malih (2,5 g
na dan), nije spriječila pojavu adenoma, dobroćudnih tumora koji
najavljuju rak crijeva.
Istraživači su nasumce izabrali 1429 pacijenata kojima su
uklonjeni adenomi tri mjeseca prije ispitivanja, a dodatke
prehrani dobivali su od 34 do 36 mjeseci.
U drugom istraživanju američkoga Državnog instituta za rak (NCI)
istraživači su pratili utjecaj prehrane siromašne mastima i bogate
vlaknima, voćem i povrćem na razvoj raka crijeva. Izabrali su 1905
pacijenata i podijelili ih u dvije skupine, od kojih je jedna bila
na strogoj dijeti, a druga je jela kao i obično.
Ni u jednoj skupini, a svi su pacijenti operirali adenome šest
mjeseci prije pokusa, poslije četiri godine nisu primijećene
znatnije razlike u razvoju bolesti.
"Iznenađeni smo i razočarani što smo otkrili da promjena
prehrambenih navika, provedena tijekom tih ispitivanja, nije
smanjila broj polipa koji su se razvili u pacijenata", što bi
smanjilo opasnost od raka crijeva, izjavio je dr. Arthur Schatzkin,
direktor Centra za prehrambenu epidemiologiju pri NCI-u.
Autori studije ipak ističu da prehrana bogata vlaknima i siromašna
mastima "može popraviti opće zdravstveno stanje" jer smanjuje
opasnost od srčanih bolesti i dijabetesa.
(Hina) dgk dgk