FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosmoskovski čelnik: invazija na Čečeniju bila je pogreška

ZAGREB, 31. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Ruska odluka o slanjuvojske u pobunjenu Čečeniju prije deset godina bila je pogrešna, kazaoje u petak promoskovski čečenski vođa Alu Alhanov.
ZAGREB, 31. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Ruska odluka o slanju vojske u pobunjenu Čečeniju prije deset godina bila je pogrešna, kazao je u petak promoskovski čečenski vođa Alu Alhanov.

Alhanov, izabran u kolovozu za predsjednika Čečenije, pokrajine u sastavu Ruske Federacije koja je željela ostvariti samostalnost, kazao je da su strani špijuni uvukli rusku vladu u invaziju Čečenije kako bi oslabili Rusiju.

Ta akcija ruske vojske zapravo je potaknula pobunjenički pokret protiv središnje vlasti u Moskvi (Kremlj).

Ruske snage ušle su u Čečeniju u prosincu 1994., no nisu naišle na jak otpor sve do ulaska u glavni grad Grozni na Novu godinu a tada su slabo naoružani pobunjenici uništili kolone tenkova i ubili desetke vojnika.

"Ta vojna operacija u prosincu bila je pogreška. Zahvaljujući njoj (separatistički vođa Džohar) Dudajev ponovo je postao ličnost koja je ujedinila Čečene", rekao je Alhanov u intervjuu za službeni list Rosiskaja Gazeta.

Iako su ruske sange ubile Dudajeva 1996., čečenski pobunjenici nastavili su se boriti pod vodstvom Aslana Mashadova, osobe koju Alhanov smatra međunarodnim teroristom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙