FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin o Juščenku i nacionalizaciji Jukosa

ZAGREB, 23. prosinca 2004. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putin učetvrtak je, na redovitoj konferenciji za novinare, izrazio nadu kako"okruženje" ukrajinskog oporbenog predsjedničkog kandidata ViktoraJuščenka neće pribjeći "proturuskim i cionističkim sloganima".
ZAGREB, 23. prosinca 2004. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je, na redovitoj konferenciji za novinare, izrazio nadu kako "okruženje" ukrajinskog oporbenog predsjedničkog kandidata Viktora Juščenka neće pribjeći "proturuskim i cionističkim sloganima".

"Nadamo se da u okruženju Viktora Juščenka neće biti ljudi koji bi svoje političke ambicije gradili na antiruskim i, nazovimo ih tako, cionističkim sloganima. To je potpuno neprihvatljivo", izjavio je Putin u odgovoru na pitanje hoće li ugostiti Juščenka, koji je Rusiju najavio kao svoje prvo inozmno putovanje ako u nedjelju pobijedi na izborima.

"Mi ćemo surađivati s predsjednikom, ma tko on bio", dodao je ruski predsjednik, istaknuvši kako s Juščenkom ima "dobar odnos".

Na istoj je konferenciji Putin želio okončati kritike o de facto nacionalizaciji naftnog koncerna Jukosa, ustvrdivši kako je se ruska država poslužila "potpuno zakonskim tržišnim mehanizmima" u očuvanju svojih interesa.

"Svi vi dobro znate kako se početkom 90-ih provodila privatizacija, kad su mnogi došli u posjet državne imovine vrijedne nekoliko milijardi zahvaljujući raznim lukavstvima, među kojima je bilo i protuzakonitih", naglasio je.

Pritom je mislio na način na koji je Mihail Hodorkovski, bivši vlasnik Jukosa, koji je danas u zatvoru, 1995. za manje od 300 milijuna dolara priskrbio tvrtku koja će se pretvoriti u Jukos.

"Danas je država iskoristila potpuno zakonske tržišne mehanizme u očuvanju svojih interesa".

Osvrćući se na situaciju u Čečeniji, Putin je kazao kako "od 2006. godine tamo neće više biti nijednog novaka".

"Od 1. siječnja 2005. godine nijedan novak iz ruskog ministarstva obrane neće služiti u Čečeniji. A od 1. siječnja 2006. godine nijedan novak iz ruskog ministarstva unutarnjih poslova ne bi se smio nalaziti u Čečeniji", kazao je Putin.

"U počeku (reforme vojske) pričuvni vojnici ne smiju služiti na 'vrućim točkama', a pritom mislim u našoj zemlji. Mislim na sjeverni Kavkaz i na Čečeniju", dodao je Putin.

Putin se upitao o mogućnosti namjeravaju li Sjedinjene Države "izolirati" Rusiju, pa čak je i "uzdrmati" svojom politikom u Ukrajini i Čečeniji, te je dodao da će o tome postaviti pitanje svom američkom kolegi Georgeu W. Bushu na slijedećem susretu u veljači.

Na pitanje o ideji koju je iznio poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski, a prema kojoj bi Washington htio "Rusiju bez Ukrajine", Putin je odgovorio: "Moramo znati o čemu je riječ. Ako je to rečeno kako bi se izrazila želja za ograničavanjem mogućnosti Rusije da razvija odnose sa svojim susjedima, o izolaciji Rusije, mislim da to nije smisao politike Sjedinjenih Država".

Ruski je predsjednik ponovno kritizirao izbore organizirane u Iraku u uvjetima "potpune okupacije". Podsjetivši da je u Iraku ubijeno 3.500 civila i kako bi iračke izbore trebala nadgledati Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) iz Jordana, Putin ih je nazvao "farsom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙