FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin pozvao Schroedera na proslavu pobjede SSSR-a nad nacizmom

SCHLESWIG, 21. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik VladimirPutin pozvao je u utorak njemačkog kancelara Gerharda Schroedera dasljedeće godine sudjeluje u Moskvi na svečanostima obilježavanja 60.obljetnice sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugomsvjetskom ratu.
SCHLESWIG, 21. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u utorak njemačkog kancelara Gerharda Schroedera da sljedeće godine sudjeluje u Moskvi na svečanostima obilježavanja 60. obljetnice sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Putin, koji boravi u dvodnevnom posjetu Njemačkoj, tom je gestom želio potvrditi uzlaznu putanju njemačko-ruskih odnosa, te svoje dobre osobne odnose s njemačkim kancelarom.

Ruski čelnik je na zajedničkoj konferenciji za tisak također kazao da je Rusija spremna "surađivati" s oporbenjakom Viktorom Juščenkom ako on pobijedi u drugom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini sljedeće nedjelje.

"Poznajem Juščenka, kao i premijera (Viktora) Janukoviča. Već smo radili s njim", rekao je Putin po završetku njemačko-ruskog summita u Schleswigu,

Predsjednik Putin je rekao da "već tri godine ne traje rat u Čečeniji". "Tamo možete na miru provesti božićne blagdane", dodao je.

"To ne znači da u Rusiji nemamo problema", kazao je Putin.

"Spreman sam podrobno razgovarati s vama o većoj uključenosti Njemačke i Europske unije u rješavanje čečenskog problema", rekao je Putin.

Putin je isto tako kazao da je prodaja Juganskneftegaza, podružnice ruske naftne tvrtke Jukos, ovog vikenda, "ruski unutarnji problem".

Njemački kancelar Schroeder je na zajedničkoj konferenciji održanoj s ruskim predsjednikom rekao da se, prema informacijama kojima raspolaže, ta prodaja odvijala sukladno ruskom zakonu.

Afera prodaje Juganskneftegaza je "unutarnje pitanje Rusije i svi pokušaji da od toga naprave pitanje njemačko-ruskih odnosa neće uspjeti", dodao je kancelar.

Nepoznata ruska tvrtka Baikal Finance Group kupila je u nedjelju na aukciji u Moskvi glavnu podružnicu Jukosa za 9,3 milijardi dolara.

Vladimir Putin nije isključio kinesko sudjelovanje u eksploataciji naftnih polja Juganskneftegaza.

"Ne isključujem mogućnost da kineska državna tvrtka također sudjeluje u eksploataciji tih resursa koji su prodani na dražbi", rekao je Putin i precizirao da Kina nije izravno sudjelovala na dražbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙