FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Nasilje nad ženama u Čečeniji

MOSKVA/ŽENEVA, 24. prosinca 2004. (Hina/AFP) - UN je objavio u petakda je u Čečeniji skupio "izravna svjedočanstva" od žena koje suprotuzakonito zatvorene i mučene nakon specijalnih operacija snagareda, što je vrlo rijetko spominjan vid kršenja ljudskih prava uČečeniji.
MOSKVA/ŽENEVA, 24. prosinca 2004. (Hina/AFP) - UN je objavio u petak da je u Čečeniji skupio "izravna svjedočanstva" od žena koje su protuzakonito zatvorene i mučene nakon specijalnih operacija snaga reda, što je vrlo rijetko spominjan vid kršenja ljudskih prava u Čečeniji.

"Skupio sam izravna svjedočanstava žena koje su protuzakonito zatvorene i mučene nakon specijalnih operacija", rekao je Yakin Erturk, specijalni izvjestitelj UN-a za nasilje nad ženama, koji se upravo vratio iz Čečenije.

"To je predstavljeno kao odgovor na uključenost žena u terorističke napade, posebice kao kamikaze", dodao je Erturk u priopćenju objavljenom u petak u Moskvi.

"Zbog nepostojanja pravne države, civilnom stanovništvu nisu omogućeni pravični postupci" u Čečeniji, naglašava izvjestitelj UN-a i u kratkom priopćenju ističe "ozračje straha i nesigurnosti".

Erturk se u petak osvrnuo i na kršenja prava žena u Rusiji. Nasilje nad ženama i seksualna diskriminacija su i dalje sporedna pitanja u Rusiji, istaknuo je Erturk u priopćenju u petak.

"Nije prihvaćen plan zakona o nasilju u kući, koje ge je predložila Duma", rekao je Erturk.

Taj specijalni izvjestitelj UN-a je osim svjedočanstava žena žrtava nasilja ljudskih prava, prikupio i svjedočanstva osoba bliskih nestalim kao i izbjeglica u Ingušetiji i Čečeniji.

"Ipak posljednjih deset godina Rusija je poduzela upravne i parlamentarne promjene koje su pridonijele boljoj situaciji žena", istaknuo je specijalni izvjestitelj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙