FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 31. prosinca 2004.(Hina) -
ZAGREB, 31. prosinca 2004.(Hina) -

ZAGREB - Uoči završetka predizborne kampanje, koja traje još danas do ponoći, svih 13 predsjedničkih kandidata sučelilo se sinoć na HTV-u, iznoseći svoje stavove o nizu aktualnih pitanja, poput ulaska Hrvatske u EU, suradnje s Haagom, gospodarskog razvoja, korupcije, predsjedničkih ovlasti, itd. Većina kandidata složila se da ulasku Hrvatske u EU nema alternative, no neki su se založili za odgodu priključenja, ocjenjujući da Hrvatska još nije spremna na takav korak. Kandidati su se podijelili i oko pitanje suradnje Hrvatske s Haškim sudom. Dok aktualni predsjednik Stjepan Mesić, kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor te HSLS-a Đurđa Adlešić smatraju da je to pitanje već riješeno kroz Ustavni zakon o suradnji s Haagom, ostali se kandidati zalažu za promjenu tog zakona, a u pitanje dovode i pravičnost tog suda. Većina kandidata najavila je da ne bi Haagu izručila generala Antu Gotovinu, Adlešić i Mesić su kazali da odluka o izručenju nije na predsjedniku države, a Kosor je rekla da general Gotovina istinu o pravednom Domovinskom ratu treba braniti pred Haaškim sudom. Predsjednički kandidati imali su minutu za odgovor na postavljena pitanja, po pola minute za svaku od tri replike te po pola minute za odgovore za kratka pitanja.

ZAGREB - Iduća tri dana, od danas do 2. siječnja, cijene svih goriva na Ininim će benzinskim postajama biti snižene za 10 posto, izvijestili su iz Ine. U hrvatskoj naftnoj kompaniji to sniženje objašnjavaju kao novogodišnji poklon Ine njenim kupcima.

ZAGREB - Sretnu i uspješnu Novu 2005. godinu hrvatskim građanima zaželio je, u svoje i u ime Vlade, premijer Ivo Sanader. "Za nama je godina ispunjena odlučnom i nedvojbenom opredijeljenošću hrvatske Vlade da Hrvatska postane dio ujedinjene Europe", kaže Sanader i podsjeća da pregovore o ulasku u Eurospku uniju Hrvatska započinje 17. ožujka. "Želja nam je stvoriti europsku Hrvatsku, zemlju gospodarskog napretka, stabilnosti i blagostanja. Želim da nam Nova 2005. donese optimizam i nadu, koji će nam dati novu snagu da iduće izazove dočekamo s puno poleta i zanosa", kaže premijer u novogodišnjoj poruci.

ZAGREB - I predsjednik Republike Stjepan Mesić poslao je novogodišnju čestitku građanima Hrvatske. "Učinili smo krupne korake na našem putu prema ujedinjenoj Europi. S time, bez ikakvih dvojbi, možemo biti zadovoljni. S druge strane na gospodarskom planu, a s time su povezani i životni uvjeti naših ljudi, još uvijek nema onih i onakvih pomaka kakvi su nam potrebni. S time ne možemo biti zadovoljni", kaže Mesić i kao najpreči zadatak ističe pokretanje proizvodnje i smanjenje uvoza, povećanje zaposlenosti, rješavanje statusa umirovljenika i postupno povećavanje životnog standarda građana.

ZAGREB - U zagrebačkoj koncertnoj dvorani Lisinski sinoć je u povodu završetka godine održan tradicionalni "Filharmonijski bal". Pod dirigentskim vodstvom Vjekoslava Šuteja, Zagrebačka filharmonija izvela je ulomke iz najpoznatijih mjuzikala tzv. škole zagrebačkog mjuzikla i iz rock opera hrvatskih skladatelja. U sklopu koncerta uručena je i tradicionalna nagrada Zagrebačke filharmonije za mladog umjetnika koju je dobila mlada hrvatska sopranistica Valentina Fijačko.

ZAGREB - Izložba "Kratka povijest nizozemske videoumjetnosti" otvorena je sinoć u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Predstavljeni su radovi trideset i dvoje umjetnika koji žive i rade u Nizozemskoj, ali nisu Nizozemci, među kojima je i dvoje hrvatskih autora. Predstavljeni su umjetnici iz raznih kultura i kulturnih sredina koji žive i rade u Nizozemskoj zadnjih 30 godina, a izlošci su iz umjetničkog arhiva Gate Fundacije. Hrvatski autori čiji su radovi uvršteni u izložbu su Sandra Sterle s videom "Istinite priče" iz 1998. i Dan Oki s radom "Navigacije" iz 1995.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙