FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 21. prosinca 2004.(Hina) -
ZAGREB, 21. prosinca 2004.(Hina) -

BRUXELLES - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković potpisat će danas u Bruxellesu Protokol o proširenju na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, poznat kao Protokol 7. On se privremeno primjenjuje od proširenja Eurospke unije 1. svibnja, a stupit će na snagu 1. veljače 2005. godine zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Prema njemu, Hrvatska može na tržište EU bez carina i količinskih ograničenja izvoziti sve poljoprivredne i prehrambene proizvode s iznimkom "baby-beef-a", vina te nekih vrsta riba i prerađevina za koje su utvrđene carinske kvote.

ZAGREB - Potkraj studenoga ove godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 312.786 nezaposlenih osoba. To je za 1,7 posto ili za 5.278 osoba više u odnosu na prethodni mjesec, a za 4.166 osoba ili 1,3 posto manje nego u studenom 2003. Stopa registrirane nezaposlenosti po prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, za studeni je iznosila 18,4 posto, prema 18,1 posto za listopad.

Po podacima HZZ-a, i u studenom je priljev u registriranu nezaposlenost bio veći od odljeva.

OSIJEK - Nezavisni predsjednički kandidat Ljubo Ćesić Rojs sinoć se na svom predizbornom skupu u Osijeku osvrnuo na najavu da će biti pozvan na informativni razgovor zbog jučerašnje izjave u Vukovaru kada je okupljenima prenio pozdrave odbjeglog haaškog optuženika, generala Ante Gotovine. "I vama prenosim pozdrave od Ante Gotovine i naravno da znam gdje je - u srcu svakog časnog i poštenog Hrvata", rekao je Rojs okupljenima. "Pitaju me pomažem li Gotovini? Normalno, i ponosan sam na to", rekao je Ljubo Ćesić Rojs.

MAKARSKA - Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor na predizbornom skupu održanom jučer u Makarskoj istaknula je da će biti na strani onih koji traže da nedjelja uglavnom ne bude radni dan, već vrijeme za kuću, obitelj i djecu. Ona je održala skup na Trgu 156. brigade Hrvatske vojske, koji su jučer otkrivanjem ploče s imenom Trga i službeno otvorila dvojica pukovnika 156. makarsko-vrgoračke brigade HV-a Slobodan Nemčić i Ivan Glibota.

SLAVONSKI BROD - Predsjednički kandidat Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU) Anto Kovačević rekao je sinoć na predizbornom skupu u Slavonskome Brodu da Hrvatsku danas ne vidi ni kao lijevu, ni desnu već podijeljenu na siromašne i bogate, na one koji imaju i one koji nemaju. Naglasak u svom izbornom programu Kovačević također stavlja na brigu o Hrvatima u Bosni i Hercegovini te na povratak iseljenih Hrvata.

SPLIT - Predsjednički kandidat Hrvatskog bloka Ivić Pašalić održao je sinoć u hotelu Marjan u Splitu dobro posjećeni predizborni skup na kojemu je, uz potporu predsjednika Hrvatske čiste stranke prava Luke Podruga, posebno naglasio državotvornost svog programa. Dr. Franjo Tuđman vjerovao je da Hrvatska može biti ponovo ugrožena, ali ne iz vana, nego od nas samih, i bio je u pravu, rekao je Pašalić. "Danas se u Hrvatskoj svaki državotvorni Hrvat osjeća izdanim i prodanim", rekao je Pašalić.

ERNESTINOVO - U ernestinovačku Galeriju "Petar Smajić" sinoć je vraćeno 38 drvenih skulptura, koje su opljačkane nakon srpske okupacije Ernestinova 1991. i odnesene u Srbiju i Crnu Goru. Skulpture je u Banji Junaković kod Apatina preuzela pomoćnica hrvatskog ministra kulture Branka Šulc. Rekla je da su u dobrom su stanju, osim manjih oštećenja zbog vlage. Kazala je da će danas biti vraćen dio ikonostasa u pravoslavnu crkvu svetoga Georgija u Boboti. Galerija "Petar Smajić" traži još 300 slika i skulptura.

ZAGREB - Godišnje nagrade mladim znanstvenicima za doprinose u 2004. godini dodijeljene su sinoć dvanaestorici znanstvenika u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Društvo sveučilišnih nastavnika u Zagrebu nagradilo ih je za uspjehe u istraživanjima koja su rezultirala objavljivanjem znanstvenih radova u uglednim međunarodnim časopisima. Na prosudbu za dodjelu sedme po redu nagrade radove je poslalo 28 pristupnika, pa je broj nagrađenih proširen u odnosu na prošlu godinu, rečeno je.

ZAGREB -Veliki koncert potpore humanitarnoj akciji "Ne zaboravi me" za izgradnju doma za stare, bolesne i nepokretne ljude održan je sinoć na glavnome zagrebačkom trgu uz sudjelovanje zvijezda hrvatske estrade i nazočnost brojne publike. Za izgradnju toga doma potrebno je dva milijuna kuna, a u njemu bi smještaj trebalo naći 20 od ukupno 13.000 starih, bolesnih i nepokretnih ljudi kojima je smještaj potreban. Prije početka koncerta u akciji je bilo prikupljeno oko 370.000 kuna, a tijekom koncerta, kako je izvijestio voditelj, prikupljeno je gotovo milijun kuna, tako da je sada ukupan zbir oko milijun i 200.000 kuna.

ZAGREB - U zagrebačkoj knjižari Profil Megastore sinoć je predstavljena knjiga "1001 film koji svakako trebate pogledati" autora i glavnog urednika Stevena J. Schneidera, u prijevodu Gorana Marinića, Milene Benini i Marka Fančovića. Taj vodič kroz filmsku umjetnost objavio je 2003. u Londonu poznati izdavač Quintet Publishing, dio grupe Quarto, a sada je izdan i hrvatski prijevod u nakladi Izdavačke kuće Stanek d.o.o. iz Varaždina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙