FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska je postala privlačno turističko odredište

VARŠAVA, 30. prosinca 2004. (Hina/APA) - Poljska je ove godinezabilježila 20 posto više inozemnih gostiju nego lani, što pokazuje daponovno postaje atraktivno odredište za turiste, proizlazi iz podatakakoje je objavila Poljska turistička zajednica.
VARŠAVA, 30. prosinca 2004. (Hina/APA) - Poljska je ove godine zabilježila 20 posto više inozemnih gostiju nego lani, što pokazuje da ponovno postaje atraktivno odredište za turiste, proizlazi iz podataka koje je objavila Poljska turistička zajednica.

Samo u razdoblju do kraja rujna Poljsku je posjetilo oko 52 milijuna stranih gostiju a stručnjaci polaze od pretpostavke da je za takvu posjećenost zaslužno ponajprije priključenje zemlje Europskoj uniji.

Europljani su u međuvremenu u medijima doznali puno toga o Poljskoj a mogu je posjetiti bez putovnice. Važan je faktor i činjenica da su putovanja u Poljsku pojeftinila zahvaljujući diskontnim zrakoplovnim kompanijama.

Krajem 1990-ih broj turista u Poljskoj znatno je smanjen. "U to je vrijeme osjetno jenjala fascinacija Zapada istočnom Europom", tumači Andrzej Kozlowski, predsjedatelj Poljske turističke zajednice. Prognanici iz razdoblja Drugog svjetskog rata dotad su već uglavnom posjetili svoju nekadašnju domovinu.

Poljska sada očigledno privlači i goste dubljeg džepa, što pokazuje činjenica da su turisti ove godine trošili u prosjeku 125 eura, točno devet eura više nego prošle godine.

Istodobno se smanjuje broj domaćih gostiju, i to za 18 posto. Poljaci su manje putovali i u inozemstvo pa se broj poljskih posjetitelja u stranim zemljama smanjio za 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

"Sve više ljudi kupuje vikendice i provodi odmor u blizini matičnog grada", tumači Andrzej Kozlowski, navodeći kao jedan od razloga tog trenda i "odgođeni" blagotvorni utjecaj gospodarskog uzleta iz proteklih 12 mjeseci na standard građana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙