FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U hrvatskom turizmu 2005. realan porast prometa do 2 posto

ZAGREB, 21. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska se u 2004. na svimvažnijim turističkim tržištima pozicionirala kao organizirana isigurna turistička država koju je unatoč inozemnim gospodarskimproblemima i domaćim propustima posjetilo 6 posto više turista nego ugodini prije, slijedom čega je i u 2005. realno očekivati porastfizičkog turističkog prometa do 2 posto te financijskih učinaka 3 do 5posto.
ZAGREB, 21. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska se u 2004. na svim važnijim turističkim tržištima pozicionirala kao organizirana i sigurna turistička država koju je unatoč inozemnim gospodarskim problemima i domaćim propustima posjetilo 6 posto više turista nego u godini prije, slijedom čega je i u 2005. realno očekivati porast fizičkog turističkog prometa do 2 posto te financijskih učinaka 3 do 5 posto.

Tim je riječima ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta ocijenio stanje u hrvatskom turizmu na današnjem Saboru Hrvatske turističke zajednice (HTZ), kojemu je prethodila i sjednica Turističkog vijeća HTZ-a.

Kalmeta je istaknuo da će se iduće godine kroz aktivnosti pripreme sezone 2005., koje su već počele, te kroz nove zakone i uredbe nastojati što više smanjiti uočeni problemi i nedostaci u hrvatskom turizmu, poput sive ekonomije, građevinskih radova u sezoni i drugog. U idućoj će se godini više razgovarati i o mogućnostima uvođenja diferencirane stope PDV-a za turizam, kao i o razvoju novih turističkih proizvoda.

Posebno je naglasio da bi se na prvoj siječanjskoj sjednici hrvatske Vlade 2005. mogli naći već dovršeni novi prijedlozi tri turistička zakona - o turističkim zajednicama, članarinama i boravišnoj pristojbi, kao i prijedlog zakona radnog naziva "o turističkom zemljištu", a koji će konačno regulirati problematiku zemljišta oko turističkih tvrtki.

Sabor HTZ-a danas je prihvatio i Program rada HTZ-a za 2005. s financijskim planom, u kojemu je osim procjene blagog porasta turističkog prometa naznačeno i povećanje ukupnih sredstava za promociju hrvatskog turizma u idućoj godini.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić kazao je da HTZ u 2005. ulazi sa budžetom od ukupno 187,5 milijuna kuna, što je 20 posto više nego u ovoj godini. Pri tom su sredstva iz državnog proračuna povećana 23 posto ili za 14 milijuna kuna, na 69,13 milijuna kuna. Tih će se 14 milijuna, dodaje Bulić, utrošiti prije svega za subvencioniranje zračnih mostova Croatia Airlinesa u pred i posezoni.

Za nastupe na više od 120 sajmova, prezentacija i info punktova u svijetu HTZ planira u 2005. utrošiti ukupno 29,5 milijuna kuna ili 2 posto više nego u ovoj godini.

Turističko vijeće HTZ-a danas je, slijedom završenih natječaja, imenovalo i pet direktora predstavništava HTZ-a u Milanu, Parizu, Pragu, Amsterdamu i Muenchenu. Odlučeno je također i da HTZ sa 580 tisuća kuna sudjeluje u organizaciji Svjetskog ski kupa-slalom za žene, koji se u siječnju 2005. održava na zagrebačkom Sljemenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙