FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U 2004. za turističke projekte 3,72 milijuna kuna državnih potpora

ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Za turističke projekte uunutrašnjosti zemlje koji potiču zaštitu, obnovu i uključenjetradicijske i prirodne baštine u turizam, čime se potiče i razvojkontinentalnog turizma, ove je godine u Hrvatskoj ukupno dodijeljeno3,72 milijuna kuna državnih potpora.
ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Za turističke projekte u unutrašnjosti zemlje koji potiču zaštitu, obnovu i uključenje tradicijske i prirodne baštine u turizam, čime se potiče i razvoj kontinentalnog turizma, ove je godine u Hrvatskoj ukupno dodijeljeno 3,72 milijuna kuna državnih potpora.

Ta su sredstva ove godine, kako se doznaje od pomoćnika ministra mora, turizma, prometa i razvitka Roberta Bačca, izdvojena za ukupno 58 takvih projekata, a prosječni iznos potpore po projektu je nešto veći od 64 tisuće kuna.

Riječ je, dodaje Bačac, o bespovratnim potporama koje resorno ministarstvo dodjeljuje četvrtu godinu za redom iz "Programa poticanja, zaštite, obnove i uključivanja u turizam baštine u turistički nerazvijenim krajevima".

Na ovojesenski natječaj za dodjelu tih potpora, po podacima Ministarstva, pristigao je ukupno 281 projekt.

Nakon što ih je razmotrilo posebno povjerenstvo Ministarstva za dodjelu potpora odabrano je 58 projekata.

Najmanji iznos potpore od 15 tisuća kuna dobio je projekt otkupa narodne nošnje za potrebe KUD-a "Sv. Juraj" iz Duge Rese", dok su najveće iznose, od po 150 tisuća kuna, dobila tri projekta - Prijemni centar Parka prirode Lonjsko polje, Planinarski dom Piramida na Hrastovoj gori kod Petrinje te Centar autohtonih proizvoda "Pod ličkom kapom" iz Lovinca.

Najviše projekata, 15, dobilo je potporu od po 50 tisuća kuna. Po sedam projekata dobilo je potpore od po 100 odnosno 30 tisuća kuna, a za po šest projekata dano je po 80 odnosno 40 tisuća kuna. Po dva projekta je dodijeljeno po 60 odnosno 45 tisuća kuna, po jedan projekt je dobio 140, 90, 65 i 20 tisuća kuna itd.

Među tim je projektima primjerice i revitalizacija kuće Dragutina Tadijanovića kod Slavonskog Broda, obnova Horvatovih 500 stuba u Parku prirode Medvednica, izgradnja parka rudarstva na Paklenici, uređenje okoliša crkve Lučice u Lipovcu, a dosta je projekata i za obnovu starih kuća, zanata te stvaranje etno-sela i seosko-turističkih gospodarstava.

Pri odabiru projekata Bačac ističe da se posebno uvažavala njihova originalnost i kvalitetna priprema koja jasno definira sadržaj, procjenu doprinosa razvoju turizma i pozitivnih učinaka za kraće razdoblje.

Bačac dodaje i da su od 2000. godine do ove godine ukupno sufinancirana 92 takva projekta, u ukupnom iznosu od 12,12 milijuna kuna, odnosno prosječno po projektu sa 132 tisuće kuna.

Napominje i da Ministarstvo u idućoj godini planira javnosti predstaviti katalog sa projektima koji su do sada sufinancirani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙