FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 26. prosinca 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 26. prosinca 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

DŽAKARTA

Jaki potresi pogodili su u nedjelju ujutro južnu Aziju i izazvali niz tsunamija koji su preplavivši područja na Šri Lanki, Indiji i Indoneziji odnijeli više od 650 života, javljaju agencije

Najmanje je 500 osoba poginulo, a mnogi se smatraju nestalima na Šri Lanki u tsunamiju izazvanom snažnim potresom koji je pogodio područje Indijskog oceana. Vodeni zid visine preko 10 metara poplavio je obale Šri Lanke, Indije, Indonezije te mali tajlandski turistički otok Phuket.

Potres jakosti 8,5 stupnjeva po Richteru pogodio je u nešto prije 8,00 sati ujutro po lokalnom vremenu područje sjeverno od indonezijskog otoka Sumatre i izazvao niz lakših podrhtavanja kod otoka Andamna u Inidjskom oceanu.

Više od 200 osoba poginulo je u južnom priobalju Indije. Državna televizija Doordarshan javlja da je se više od 200 osoba smatra nestalima u južnom državama Tamil Nadu i Andhra Pradesh. U indijskoj državi Andhra Pradesh oko 400 ribara smatra se nestalima.

Više od stotinu osoba poginulo je u naletu tsunamija na indijsko otočje Andaman u Indijskom oceanu.

U Indoneziji je, kako javlja Reuters, u naletu tsunamija poginulo više od 70 osoba i to u pokrajini Aceh.

Maldivi, mali turistički raj u Indijskom oceanu, također je pogođen tsunamijem no za sada tamo nema informacija o žrtvama. Dvije trećine glavnog grada Malea poplavljene su, prenosi Reuters.

Tsunami je pogodio i malezijski otok Penang, gdje je, prema podacima službene agencije Bernama, poginulo najmanje šest osoba. Plimni val pogodio je popularnu plažu Batu Ferringhi, turističku destinaciju poznatu poput Maldiva.

KIJEV

Ukrajinci su u nedjelju izašli na drugi ponovljeni krug predsjedničkih izbora u kojem je favorit prozapadnjački orijentirani Viktor Juščenko ispred premijera Viktora Janukoviča.

Više od 33.000 biračkih mjesta otvoreno je u 8,00 sati po lokalnom vremenu, a bit će zatvorena u 20,00 navečer. Više od 37 milijuna birača pozvano je da izaberu nasljednika Leonida Kučme na ovim povijesnim izborima nakon što je Vrhovni sud poništio rezultate prvog drugog kruga održanog 21. studenoga.

Izlazne ankete bit će objavljene odmah po zatvaranju birališta, no nije sigurno kada će biti objavljeni službeni rezultati

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja, Juščenko vodi ispred Janukoviča s 14 posto.

TAŠKENT

Birališta u Uzbekistanu otvorila su se u nedjelju ujutro i stanovnici te zemlje biraju 120 zastupnika donjega doma novog dvodomnog parlamenta, javio je dopisnik AFP.-a.

Na izborima sudjeluje pet stranaka, a očekuje se da će novi parlament biti jednako pasivan kako i njegov jednodomni prethodnik.

Sve stranke prijavljene za izbore lojalne su autoritarnome režimu predsjednika Islama Karimova. Karimov je na vlasti od sovjetskih vremena, a stalno pobjeđuje na izborima i referendumima koje Zapad smatra lažiranima.

Oporbenim strankama sudjelovanje na izborima zabranjeno je, a u znak prosvjeda protiv takve odluke Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Uzbekistan je poslala samo manju promatračku misiju.

Pripadnike oporbe režim zatvara ili ih otjera u egzil, a snage sigurnosti sustavno provode mučenja, tvrde

GAZA

Dva člana Brigada Ezzedine al Qassama, oružanog ogranka Hamasa, ubijeni su u nedjelju u blizini izbjegličkog logora El Bureij, u središnjem dijelu pojasa Gaze, objavio je Hamas, a potvrdili liječnički izvori.

Mohamed Abu Arus (24) i Mohamed Abu Javer (22) ubijeni u kada je na njih otvorena vatra iz tenka dok su se približavali izraelskom položaju kako bi postavili bombu, objavio je Hamas.

Glasnogovornik izraelske vojske je potvrdio kako su dva Palestinca, koji su se pokušali infiltrirati u "zabranjenu zonu", ubijena.organizacije za zaštitu ljudskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙