FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet povećava pomoć za žrtve tsunamija

ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Svjetske agencije i Zapadpojačavaju napore kako bi pomogle stanovništvu jugoistočne Azijepogođenom u nedjelju tsunamijem, katastrofom izazvanom razornimpodvodnim potresima koja je, prema podacima od srijede, usmrtila višeod 70.000 osoba.
ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Svjetske agencije i Zapad pojačavaju napore kako bi pomogle stanovništvu jugoistočne Azije pogođenom u nedjelju tsunamijem, katastrofom izazvanom razornim podvodnim potresima koja je, prema podacima od srijede, usmrtila više od 70.000 osoba.

Sjedinjene Države više su nego udvostručile obećanje o dodjeli pomoći koja će sada iznositi 35 milijuna dolara. Američki ratni brodovi s 15.000 vojnika plove prema pogođenim zemljama noseći pomoć.

U pomoć zemljama poharanim tsunamijem (valovi nastali nakon razornih podmorskih potresa jačine 9 stupnjeva Richterove ljestvice) koji je regiju pogodio u nedjelju, uključile su se i druge vlade i međunarodna tijela: Kanada, Australija, europske zemlje te Ujedinjeni narodi.

UN upozorava da bi se epidemije mogle razviti u regiji zbog velikog broja žrtava i onečišćene vode te bi mogle udvostručiti broj žrtava.

Kako prenosi BBC u srijedu je britanska vlada obećala 29 milijuna dolara pomoći za prvu fazu, čime je Britanija zauzela drugo mjesto po veličini obećane pomoći.

U Indoneziju, u kojoj je prema sadašnjim podacima broj žrtava dosegao 36.268, stigao je i prvi brod s namirnicama i drugom pomoći u najteže pogođeni grad Meulaboh. Strahuje se da je u njemu poginulo 10.000 ljudi, odnosno 10 posto populacije.

Prema UN-u broj poginulih u Indoneziji mogao bi mnogo narasti, negdje između 50.000 i 80.000.

Zrakoplovi su počeli dopremati pomoć i za Šri Lanku, drugu najteže pogođenu zemlju osim Indonezije, u kojoj je potvrđeno više od 22.500 mrtvih.

No pomoć za najteže pogođena područja bit će dosad neviđen logistički pothvat, upozorio je dopisnik BBC-a Roland Buerk. Tako su Tamilski tigrovi, pobunjenici na Šri Lanki koji kontroliraju velike dijelove obalnih područja pogođenih tsunamijem, kazali da dosad nisu primili pomoć od središnje vlade u Kolombu.

Vlada je pozvala narod da zaboravi podjele i ponovo izgradi zemlju.

UN je objavio da je suočen s dosad nepoznatim izazovom koordiniranja distribucije pomći za više od 10 država istodobno.

U Ženevi je stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije upozorio na opasnost da "zarazne bolesti pokose jednak broj ljudi koliko i tsunami".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙