FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više od 10.000 mrtvih u Aziji, svijet nudi pomoć

ZAGREB, 26. prosinca 2004. (Hina) - Najsnažniji potres u posljednjih 40godina, koji je u nedjelju ujutro pogodio južnu Aziju, podigavšiplimne valove visoke i do deset metara odnio je, prema posljednjimpodacima, najmanje 10.200 ljudskih života, a dok poginulih neprestanoraste sa svih strana svijeta dolaze ponude za pomoć.
ZAGREB, 26. prosinca 2004. (Hina) - Najsnažniji potres u posljednjih 40 godina, koji je u nedjelju ujutro pogodio južnu Aziju, podigavši plimne valove visoke i do deset metara odnio je, prema posljednjim podacima, najmanje 10.200 ljudskih života, a dok poginulih neprestano raste sa svih strana svijeta dolaze ponude za pomoć.

Valove je prouzročio potres magnitude 8,9 stupnjeva po Richteru koji je najteže posljedice i najviše žrtava, prema posljednjim podacima oko 10.200, ostavio duž indonezijske obale, obale Šri Lanke i Indije, te u Tajlandu i na poznatom turističkom odredištu Maldivima

Prema posljednjim podacima, u Indoneziji je živote izgubilo 4.185 ljudi, na Šri Lanki 3.225, a u Indiji 2.447 osoba. Na Tajlandu je poginulo 310, u Maleziji 42, na Maldivima 15, a u Bangladešu dvoje ljudi.

Plimni valovi stigli su u međuvremenu do obala istočne Afrike, ali zasad nema podataka o eventualnim ljudskim žrtvama.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) u međuvremenu je uputio hitan apel na pružanje pomoći zemljama pogođenim ovom katastrofom. Iako podaci o broju osoba koje su ostale bez krova nad glavom ICRC je inicijalno zatražio 7.5 milijuna švicarskih franaka pomoći (oko 40 milijuna kuna). Pomoć bi se trebala usredotočiti na tri najpogođenije zemlje - Indoneziju, Šri Lanku i Indiju. "Najveći će problem biti zaustavljanje bolesti koje se šire vodom, prvenstveno malarije i dijareje", priopćeno je iz ICRC-a.

Svoju su izravnu pomoć dosad također ponudile Rusija, Francuska, Britanija i Njemačka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙