FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poginula trogodišnjakinja hrvatskog podrijetla

ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Više od 55.000 ljudi, među kojima ijedna trogodišnjakinja hrvatskog podrijetla, izgubilo je život, adeseci tisuća su nestali u stravičnoj katastrofi koja je zadesilazemlje južne Azije.
ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Više od 55.000 ljudi, među kojima i jedna trogodišnjakinja hrvatskog podrijetla, izgubilo je život, a deseci tisuća su nestali u stravičnoj katastrofi koja je zadesila zemlje južne Azije.

Broj mrtvih raste svakim danom od nedjelje kada je snažan podvodni potres izazvao niz plimnih valova u zemljama Indijskog oceana, a prema posljednjim službenim podacima život je izgubilo 55.000 ljudi.

Prva hrvatska žrtva prirodne katastrofe u južnoj Aziji, trogodišnja djevojčica Vivien Slot, pronađena je mrtva na Tajlandu, izjavio je u utorak poslijepodne načelnik Odjela za koordinaciju i praćenje rada diplomatskih misija i konzularnih ureda Vinko Ljubičić.

Što se tiče drugih slučajeva, zasad nema niti jedne informacije od nadležnih tijela da je netko od hrvatskih državljana stradao, izjavio je Ljubičić.

Kako su utorak objavili hrvatski dnevni listovi, trogodišnja djevojčica, kći Hrvatice udane u Nizozemskoj Helene Mencer Slot, nestala je u plimnom valu koji je pogodio mjesto Krabi na Tajlandu, a njezina majka Helena zbog teške ozljede pluća završila je na operaciji u jednoj lokalnoj bolnici. Tu informaciju dala je novinama baka djevojčice, rektorica zagrebačkog Sveučilišta Helena Jasna Mencer.

Najmanje 27.174 osoba je poginulo na sjeveru indonezijskog otoka Sumatre, izjavio je u utorak za France Presse dužnosnik ministarstva za socijalnu skrb. Od tog broja, 9 tisuća je stradalo na području Bande Aceha, deset tisuća u Meulabohu, a strahuje se da bi broj mrtvih u Indoneziji mogao još rasti, rekao je indonezijski potpredsjednik Yusuf Kall za novinsku agenciju Antaru.

Mrtva tijela i dalje leže na ulicama Bande Aceha, pokrajinske prijestolnice u sjevernoj Indoneziji, a smrad truleži širi se otokom Sumatra gdje polako nestaju zalihe pitke vode, hrane i goriva, javlja Reuters. Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono rekao je novinarima da je u gradu Meulabohu ostalo "samo 20-25 posto zgrada" i da mnogi mrtvi leži na ulicama. Vojnici i volonteri sakupljaju mrtva tijela za masovna pokapanja u nekoliko mjesta i gradova u pokušaju da spriječe pojavu bolesti.

U Šri Lanki je život izgubilo 17.640 ljudi, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva, među kojima najmanje 73 stranca, dok je u Indiji poginulo 8.500 ljudi.

Zamjenik tajlandskog ministra unutarnjih poslova Sutham Sangprathum rekao je da je u toj zemlji život izgubilo 1.439 ljudi, među kojima najmanje 700 stranaca, te da je 1.200 osoba nestalo.

Dva dana nakon prirodne katastrofe u južnoj Aziji stotine stranih turista i dalje se vode pod nestalima. "Ima puno mrtvih stranaca jer se ovo dogodilo za vrijeme glavne sezone i Božića. To je vrijeme obiteljskih praznika", rekao je novinarima tajlandski premijer Thaksin Shinawatra.

Dosad su potvrđene nacionalnosti samo 115 mrtvih stranaca. Među njima su 22 Francuza, 13 Norvežana, 12 Britanaca, 11 Talijana, 10 Šveđana, 9 Japanaca i 11 Amerikanaca. Poginuli su i turisti iz Austrije, Australije, Belgije, Kanade, Danske, Njemačke, Novog Zelanda, Singapura, Južnoafričke Republike i Tajvana.

Vatikan je u utorak objavio da je dosad prikupio šest milijuna dolara pomoći za žrtve tsunamija u Aziji. Organizacije poput Caritasa i Jezuitske izbjegličke službe poslale su ljude u pogođene zemlje kako bi sudjelovali u akcijama spašavanja, objavio je Cor Unum, vatikanska organizacija za koordiniranje humanitarnim zakladama.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da će milijarde dolara stajati samo pokop žrtava i borba protiv bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙