FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Apel za pomoć Aziji; ne zna gdje je 15-tak Hrvata

ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski Crveni križ (HCK) uputioje u ponedjeljak hrvatskoj javnosti poziv za pomoć stanovništvuzemalja Bengalskog zaljeva stradalom u katastrofalnom potresu ikasnijem udarnom plimnom valu.
ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski Crveni križ (HCK) uputio je u ponedjeljak hrvatskoj javnosti poziv za pomoć stanovništvu zemalja Bengalskog zaljeva stradalom u katastrofalnom potresu i kasnijem udarnom plimnom valu.

Istovremeno je Ministarstvo vanjskih poslova objavilo da se još ne zna što je s petnaestak hrvatskih državljana koji su se možda zatekli u tom području u vrijeme katastrofe.

Po posljednjim vijestima Međunarodnog Crvenog križa, broj smrtno stradalih veći je od 16 tisuća osoba, veliki broj je ranjenih, a više od pola milijuna osoba ostali su beskućnici. Broj otkrivenih žrtava stalno raste, kaže se u priopćenju HCK-a.

Međunarodna federacija Crvenog križa zamolila je sva nacionalna društva Crvenog križa za hitnu pomoć.

Hrvatski građani mogu jednim pozivom na donacijski telefon HCK-a 060 888 201 donirati 3,66 kn, a pomoći se može i uplatom na žiro račun HCK-a broj 2360000-1101396032, uz poziv na broj 05 03271625-520 s naznakom "Apel za pomoć stradalima u Bengalskom zaljevu".

Sredstva će omogućiti upućivanje interventnih ekipa Međunarodne federacije Crvenog križa koje će pružiti medicinsku i drugu humanitarnu pomoć, ističe se u priopćenju.

Još uvijek se ne zna gdje je oko petnaest hrvatskih državljana koji su se u nedjelju možda zatekli u području pogođenom potresom i plimnim valovima u južnoj Aziji, rekao je u ponedjeljak za Hinu načelnik Odjela za koordinaciju i praćenje rada diplomatskih misija i konzularnih ureda Vinko Ljubičić.

Prema njegovim riječima, prijatelji i članovi obitelji u nedjelju su Ministarstvu vanjskih poslova javili da ne znaju gdje se nalazi tridesetak hrvatskih državljana. "Otprilike pedeset posto njih se ipak u međuvremenu javilo obiteljima i smatramo da nisu u životnoj opasnosti."

Pretpostavlja se da su hrvatski državljani koji su se zatekli u južnoj Aziji u vrijeme potresa uglavnom individualni turisti, a ne ljudi koji su ondje zaposleni, niti su onamo otišli preko turističkih agencija, kaže Ljubičić.

Prema njegovim riječima, stanje je na području pogođenom potresom kaotično, komunikacija je otežana, a telefonske linije u prekidu, što je mogući razlog zbog kojeg se petnaestak hrvatskih državljana još nije javilo. MVP napominje da nema nikakvih potvrda da je netko od njih stradao u prirodnoj katastrofi koja je pogodila južnu Aziju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙