FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokrenuta velika međunarodna operacija za pomoć južnoj Aziji

ŽENEVA, 27. prosinca 2004. (Hina/dpa) - Cilj međunarodne humanitarneoperacije - pokrenute u ponedjeljak za žrtve katastrofalnog potresa injegovih posljedica u zemljama južne Azije - prikupljanje jevišemilijunske svote na što su se do sada obvezali mnogi donatori,javili su u ponedjeljak mediji pozivajući se na izvješće UN-ovehumanitarne organizacije OCHA-e sa sjedištem u Ženevi.
ŽENEVA, 27. prosinca 2004. (Hina/dpa) - Cilj međunarodne humanitarne operacije - pokrenute u ponedjeljak za žrtve katastrofalnog potresa i njegovih posljedica u zemljama južne Azije - prikupljanje je višemilijunske svote na što su se do sada obvezali mnogi donatori, javili su u ponedjeljak mediji pozivajući se na izvješće UN-ove humanitarne organizacije OCHA-e sa sjedištem u Ženevi.

Među primarnim potrebama stanovništva je voda za piće, pa će se u ugrožena područja osim pitke vode poslati i postrojenja za desalinizaciju morske vode, zatim lijekovi, te helikopteri kojima će se pomoć moći brzo transportirati.

Jučer je EU poslala hitnu pomoć u iznosu od tri milijuna eura, obećavši daljnju pomoć nakon što se precizno ustanove potrebe ugroženog stanovništva.

Međunarodne organizacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pozvale su na što hitnije prikupljanje dodatne svote od 5 milijuna eura, priopćivši kako je trenutačno na terenu oko 10.000 volontera obiju agencija.

Postoji i hitna potreba za slanjem specijaliziranog osoblja u ugrožena područja kako bi se ponovno osposobila uništena infrastruktura, posebno u najteže pogođenim dijelovima Šri Lanke, Indije i Indonezije.

Potrebni su i stručnjaci za analizu vode i desalinizaciju te humanitarno osoblje, kaže se u priopćenju OCHA-e. Glasnogovornica organizacije Yvette Stevens rekla je da se organizacija sa sličnim problemima uspijeva nositi kada se oni dogode u samo jednoj zemlji, no u ovom je slučaju potresom i plimnim valovima teško pogođeno čak šest država, što zahtijeva uključenje šire međunarodne zajednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙