FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Uvjet EU-a za Hrvatsku nije lako rješiv

ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Neki u Turskoj tvrde da odluka ouvjetovanom datumu početka pregovora o pristupu s Europskom unijomnije pravedna i dobronamjerna no treba podsjetiti i da je datumpočetak pregovora s Hrvatskom isto tako uvjetovan, ističe komentatorturskog dnevnog lista Hurriyet.
ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Neki u Turskoj tvrde da odluka o uvjetovanom datumu početka pregovora o pristupu s Europskom unijom nije pravedna i dobronamjerna no treba podsjetiti i da je datum početak pregovora s Hrvatskom isto tako uvjetovan, ističe komentator turskog dnevnog lista Hurriyet.

EU od Hrvatske traži da izruči generala Antu Gotovinu Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije jer ga je ovaj optužio za "etničko čišćenje" Krajine, područja u Hrvatskoj gdje žive Srbi, tumači komentator.

"Gotovina je mladost proveo kao francuski legionar u Africi i onda se vratio u Hrvatskoj tijekom raskida s Jugoslavijom. Postao je zapovjednik operacije 'Oluja', najkrvavije ofenzive hrvatskih snaga. Međunarodni kazneni sud vjeruje da je Gotovina odgovoran za pokolj 150 Srba, primoravanje 150.000 Srba da napuste svoje domove, te da je sa zemljom sravnio sedam srpskih gradova. Moglo bi se pomisliti da to nije ništa spram nepoštenih uvjeta postavljenih nama jer ga oni mogu predati sudu i problem bi bio riješen. To, međutim, Hrvatskoj nije lako jer se generala Gotovinu smatra nacionalnim junakom. To je uvjet Hrvatskoj za početak pregovora o pristupu u ožujku", napominje komentator Hurriyeta.

U komentaru se kao nepravedni uvjeti Turskoj navode stavljanje pitanje Cipra među kriterije političkog dijaloga i članak 23 koji kaže da će razgovori s novim kandidatima biti drugačiji od prethodnih a koji nije primjenjen i na Hrvatsku. Komentator ocjenjuje kako Turska ne treba prestati ustrajavati na ispravljanju "nepoštenih i neravnopravnih situacija".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙