FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Kandidati i predpristupni fondovi EU-a

ZAGREB, 20. prosinca 2004. (Hina) - "Ankara je, barem je takva nada,još uvijek daleko od toga da u potpunosti postane europskaprijestolnica no već počinje teretiti proračun Europske unije",primjećuje milanski dnevnik "La Padania", list stranke Lega Nord, učlanku o raspodjeli sredstava proračuna EU-a.
ZAGREB, 20. prosinca 2004. (Hina) - "Ankara je, barem je takva nada, još uvijek daleko od toga da u potpunosti postane europska prijestolnica no već počinje teretiti proračun Europske unije", primjećuje milanski dnevnik "La Padania", list stranke Lega Nord, u članku o raspodjeli sredstava proračuna EU-a.

Turska i sjeverni Cipar, "što predstavlja još veću anomaliju" Europsku uniju već koštaju sredstava predpristupnih fondova, piše list izdvajajući te fondove kao "najbolniju" točku europskog proračuna. Dok izdvajanje sredstava "ima smisla i savršeno opravdanje za Bugarsku u Rumunjsku, čiji je ulazak službeno predviđen za 1. siječnja 2007., i za Hrvatsku, za koju je predviđen početak pregovora o pristupu u ožujku, manje smisla ima za Tursku i doista malo za sjeverni Cipar kojeg sam EU, da i ne spominjemo njegovu članicu Cipar, ne priznaju kao državni entitet", piše list navodeći da je EU kroz predpristupne fondove odlučio podijeliti 2,1 milijardu eura (1,5 milijardi Rumunjskoj i Bugarskoj, 286,2 milijuna eura Turskoj, 105 Hrvatskoj i 120 turskoj zajednici sjevernog Cipra).

Europska komisija je sa svoje strane odobrila sredstva iz programa Cards za četiri zemlje zapadnog Balkana (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru i Makedoniju), piše list i napominje kako Hrvatska, premda je dio zapadnog Balkana, neće dobiti sredstva iz programa Cards jer je na raspolaganje već dobila mnogo veći iznos iz predpristupnih fondova EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙