FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan ljudskih prava posvećen obrazovanju o ljudskim pravima

ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Ujedinjeni narodi obilježavaju upetak Dan ljudskih prava posebnom plenarnom sjednicom Opće skupštinekoja će označiti kraj UN-ova Desetljeća za obrazovanje o ljudskimpravima i razmotriti buduće inicijative za zaštitu i promicanjeljudskih prava u svijetu.
ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Ujedinjeni narodi obilježavaju u petak Dan ljudskih prava posebnom plenarnom sjednicom Opće skupštine koja će označiti kraj UN-ova Desetljeća za obrazovanje o ljudskim pravima i razmotriti buduće inicijative za zaštitu i promicanje ljudskih prava u svijetu.

Danom ljudskih prava obilježava se usvajanje Opće deklaracije o ljudskim pravima, koju je 10. prosinca 1948. proglasila Opća skupština UN-a, a u kojoj se navodi da su "sva ljudska bića rođena jednaka i s neotuđivim pravima i temeljnim slobodama".

Ove godine Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava i UNESCO Dan ljudskih prava posvetili su obrazovanju javnosti o ljudskim pravima.

Tim povodom sazvana je posebna plenarna sjednica Opće skupštine UN-a, kazali su visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour i glavni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura.

Skupština će obilježiti kraj UN-ove Dekade za obrazovanje o ljudskim pravima (1995.-2004.) i razmotriti buduće incijative za zaštitu i promicanje ljudskih prava diljem svijeta, priopćio je UNESCO.

Očekuje se i proglašavanje Svjetskog programa za obrazovanje o ljudskim pravima. Prva faza programa, od 2005. do 2007., bit će posvećena obrazovanju o ljudskim pravima u osnovnim i srednjim školama.

"Svake godine, Dan ljudskih prava podsjeća nas da u našim zajednicama i u svijetu i dalje postoje problemi s ljudskim pravima i na goleme napore koje svatko od nas mora poduzeti kako bi ljudska prava postala stvarnost za sve", kazala je Arbour.

Matsuura je naglasio da je obrazovanje o ljudskim pravima neophodno kako bi svaki pojedinac mogao živjeti u sigurnosti i dostojanstvu. "Cijelo društvo mora razvijati i njegovati kulturu ljudskih prava, što je preduvjet skladnog i mirnog razvoja", poručio je.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava i glavni direktor UNESCO-a pozvali su sve aktere da iskoriste priliku koju im pruža Dan ljudskih prava da organiziraju obrazovne aktivnosti na svim razinama i u svim sektorima i pokrenu buduće aktivnosti u tom području, "u duhu suradnje i uzajamnog poštovanja svih sudionika".

"Dan ljudskih prava trebao bi biti prilika da se oda počast svima onima koji rade na promicanju ljudskih prava i njihovoj zaštiti, koji u formalnim i neformalnim prilikama, u malim ili velikim zajednicama, često uz poteškoće i opasnosti, pridonose izgradnji univerzalne kulture ljudskih prava", poručili su Arbour i Matsuura.

U povodu Dana ljudskih prava, Matsuura je UNESCO-ovu nagradu za obrazovanje o ljudskih pravima za 2004. godinu dodijelio tajlandskom profesoru prava Vititu Muntarbhornu, dugogodišnjem aktivistu za zaštitu ljudskih prava i posebnom UN-ovom izvjestitelju za ljudska prava u Sjevernoj Koreji.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade, koja se dodjeljuje svake dvije godine od 1978., su Vaclav Havel, Arapski institut za ljudska prava iz Tunisa, australski vrhovni sudac Michael Kirby, njemački grad Nuernberg i Meksička akademija za ljudska prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙