FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN će pojačati nazočnost u Iraku

WASHINGTON,16. prosinca 2004.(Hina) - Glavni tajnik Ujedinjenih narodaKofi Annan namjerava povećati broj pripadnika UN-a u Iraku u siječnju2005., objaviljeno je u sjedištu UN-a u New Yorku.
WASHINGTON,16. prosinca 2004.(Hina) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan namjerava povećati broj pripadnika UN-a u Iraku u siječnju 2005., objaviljeno je u sjedištu UN-a u New Yorku.

Annan se pozvao na rezoluciju Vijeća sigurnosti iz lipnja ove godine koja poziva UN-ovu Misiju pomoći u Iraku (UNAMI) da odigra "vodeću ulogu" u pomaganju iračkih izbora planiranih za 30. siječnja kao i u obnovi zemlje.

Annanov glasnogovornik Fred Eckhard je rekao da će Ujedinjeni narodi ne samo povećati broj svojih pripadnika u Iraku nego i otvoriti urede u gradovima Erbilu i Basri.

"Naglašavajući veliku važnost koju pridaje sigurnosti osoblja on je naložio da prvi koraci budu procjena sigurnosnih uvjeta za uspostavljanje nazočnosti UNAMI-ja (UN-ova misija pomoći u Iraku) u Basri i Erbilu čim bude izvedivo", rekao je Eckhard.

UN trenutno imao 59 pripadnika u Iraku, uključujući 20 stručnjaka za izbore, i svi su smješteni u Bagdadu, ali broj nije odgovarajući za ono što UN želi činiti, rekao je glasnogovornik.

Eckhard je procijenio da bi sadašnjih 59 pripadnika UN u Iraku poraslo na oko 200 uključujući i vojni odred s Fidžija koji bi ih štitio.

Američki veleposlanik pri UN-u John Danforth pozdravio je najavu.

"Washington se nadao jačanju UN-ove nazočnosti u Iraku", rekao je on nakon susreta s Annanom.

"Prema rezoluciji Vijeća sigurnosti iz lipnja, UN treba igrati vodeću ulogu u Iraku tako da je veoma važno ohrabriti UN da bude nazočan", rekao je on.

Annan je povukao većinu od 650 pripadnika međunarodnog osoblja UN-a iz Iraka nakon terorističkog napada na UN-ov stožer u Bagdadu u kolovozu 2003 u kojem je poginulo 22 ljudi i od tada naglašava kako je sigurnost osoblja bitan preduvjet za njegov značajniji povratak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙