FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 22. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 22. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB

Misija OESS-a u Hrvatskoj predstavit će hrvatskim vlastima prijedloge za izbornu reformu nakon predsjedničkih izbora 2. siječnja, a ti će prijedlozi biti zasnovani na detaljnom razmatranju izvješća koja će izraditi Državno izborno povjerenstvo i GONG, kaže se u priopćenju misije objavljenom u srijedu. U priopćenju se navodi kako je voditelj misije Peter Semneby rekao kako su nedavno izrečene kritike nekoliko predsjedničkih kandidata glede financiranja kampanji, vremena raspisivanja izbora, izvješćivanja medija i odabira kandidata istaknule potrebu za nastavkom izborne reforme. OESS neće formalno pratiti predsjedničke izbore, ali se velik broj preporuka ponovno pojavljuje u naknadnim izvješćima o praćenju izbora i tek ih treba provesti. U prijedloge će misija uključiti preporuke za reformu hrvatskog izbornog sustava koje je izradio Ured OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) na temelju praćenja prethodnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Hrvatskoj između 1997. i 2003. godine. "Te preporuke i domaći čimbenici poput GONG-a pokazuju kako su glavna područja koja zahtijevaju reformu izbornog zakonodavstva nepostojanje stalnog tijela za provođenje izbora, nedostatno uređeno financiranje izborne promidžbe, neučinkovito ažuriranje popisa birača i nedostatak jasnog okvira za glasovanje izvan zemlje", izjavio je veleposlanik Semneby.

ZAGREB

Svjetska banka pozdravlja odluku Europskog vijeća o započinjanju pregovora o članstvu s Hrvatskom 17. ožujka 2005., priopćio je u srijedu Ured Svjetske banke u Hrvatskoj. "Svjetska banka pozdravlja odluku šefova država i vlada zemalja EU-a i obvezuje se da će pomoći Hrvatskoj u provedbi gospodarskih i društvenih reformi koje su ključne za njezin cilj da postane konkurentna članica Europske unije", rekao je u priopćenju Shigeo Katsu, regionalni potpredsjednik za Europu i srednju Aziju. "U provedbi naše nove Strategije pomoći za Republiku Hrvatsku primijenit ćemo iskustvo i znanje stečeno u podršci novim zemljama članicama EU-a", dodao je on. Kako se dalje navodi u priopćenju, direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku Anand K. Seth ocijenio je da "odluka Europskog vijeća označava povijesni trenutak" za Hrvatsku. "Kako Hrvatska sada službeno stupa na put pristupa Europskoj uniji pun izazova, Svjetska bankan će svojom novom Strategijom pomoći za Republiku Hrvatsku u razdoblju od 2005. do 2008. pomoći u stvaranju uvjeta za povećani rast i poboljšanje životnog standarda, te tako utrti put potpunoj integaciji u Europsku uniju", istaknuo je Seth.

ZAGREB

GONG je jedna od 16 nevladinih organizacija iz srednje i istočne Europe te zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, koja u sklopu ENEMO-a (European Network of Election Monitoring Organisations) ponovno sudjeluje u misiji promatranja predsjedničkih izbora u Ukrajini, priopćila je u srijedu ta organizacija. Šezdeset promatrača GONG-a iz cijele Hrvatske promatrat će drugi ponovljeni krug predsjedničkih izbora u Ukrajini koji će se održati 26. prosinca 2004. godine, dodaje se u priopćenju. Drugi krug predsjedničkih izbora, održan 21. studenoga 2004., kaže se u priopćenju, promatralo je ukupno tisuću promatrača iz 16 nevladinih organizacija, od kojih 60 iz Hrvatske i to na području Odese i Myikolaiva.

PODGORICA

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je kako je "unapređenje suradnje Crne Gore sa Hrvatskom među crnogorskim vanjsko-političkim prioritetima", jer s tom državom, kako je kazao, "Crna Gora dijeli kopnenu i granicu na moru i ima razvijene povijesne i druge veze". Đukanović je to izjavio nakon razgovora koje je u utorak imao u Podgorici s hrvatskim veleposlanikom u Srbiji i Crnoj Gori Tončijem Staničićem. Oni su tom prigodom zajednički ocijenili "da dobri odnosi dvije države i plodna suradnja doprinose stabilnosti regije i njenoj integraciji u suvremene međunarodne tokove", stoji na internet stranici Vlade Crne Gore. Oni su, kako se dalje navodi, izrazili zadovoljstvo stanjem i perspektivama tradicionalno prijateljskih odnosa i suradnje dvije zemlje. Veleposlanik Staničić je kazao da postoje značajne mogućnosti suradnje Hrvatske i Crne Gore u područjima prometne infrastrukture, turističke i pomorske privrede. Crnogorski premijer je hrvatskom diplomatu predstavio političko-ekonomsku situaciju u Crnoj Gori, rezultate reformi i ekonomske politike, odnose u Državnoj zajednici i crnogorske prijedloge o budućim odnosima njenih država članica. Prema priopćenju, Đukanović je "pozdravio rezultate" Hrvatske u priključivanju europskim i transatlantskim integracijama, dok je Staničić rekao da je ta zemlja spremna prenijeti iskustva iz tog procesa.

PRIŠTINA

Kosovska vlada ispunit će standarde koje je međunarodna zajednica odredila Kosovu i zauzimat će se za neovisnost Kosova, izjavio je u srijedu premijer Ramush Haradinaj predstavljajući na sjednici Skupštine program svoje vlade. "Stvaranje neovisne kosovske države dio je vladina programa jer je to volja naroda Kosova", rekao je Haradinaj. Kao vladine prioritetne zadaće naveo je decentralizaciju vlasti, politički i gospodarski razvoj, privlačenje stranih investicija,

poboljšanje socijalnih prilika, integracija manjina u kosovsko društvo, povratak raseljenih kao i integracija Kosova u euroatlantske strukture i puna suradnja s Haškim tribunalom. Zastupnici su uz izvjesne primjedbe i kritike većinom glasova usvojili program kosovske vlade.

KIJEV

Čelnik ukrajinske oporbe Viktor Juščenko koji se zalaže za integraciju zemlje u EU, favorit na predsjedničkim izborima koji će se održati u nedjelju 26. prosinca, izjavio je da će, bude li izabran za predsjednika države u prvi službeni posjet otputovati u Rusiju, stoji u priopćenju Juščenkove press-službe. Juščenko, umjereni prozapadnjački orijentirani političar, kojega njegovi protivnici predstavljaju kao neprijatelja Moskve, u utorak navečer je za državni radio UR-1 izjavio kako je Rusija za Ukrajinu ima veliku stratešku važnost. "Emocije osciliraju, no važno je shvatiti jednu stvar. Rusija je za Ukrajinu od strateške važnosti. Uvjeren sam da ćemo s tom zemljom imati izvrsne odnose", rekao je, istodobno istaknuvši kako je ukrajinski prioritet "europska integracija".

ZAGREB

Desetak osoba koje je Iran uhitio posljednjih mjeseci, među kojima su neke radile za iransku organizaciju za atomsku energiju, bile su špijuni koji su odavali podatke o iranskom nuklearnom programu američkim i izraelskim obavještajnim službama, izjavio je u srijedu iranski ministar informiranja Ali Yunessi, prenosi France presse. "Ove je godine uhićeno više od deset špijuna dok su pokušavali prenijeti informacije o našem nuklearnom programu", izjavio je za iranske novinare Yunessi, kojeg citira novinska agencija Irna. Isti je ministar potkraj kolovoza objavio vijest o uhićenju "određenog broja" špijuna nuklearnih aktivnosti. "Oni su radili za Mosad i CIA-u, a uhićeni su u Teheranu i Hormozganu", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙