FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatska "na europskim uzdama"

LJUBLJANA,22. prosinca(Hina) - U slovenskom je strateškom interesu daHrvatska započne s pregovorima o ulasku u Europsku uniju jer će takoprihvatiti i europske političke standarde, pa će lakše biti zatvoritii neka otvorena bilateralna pitanja, piše o potpori slovenskogpremijera Janeza Janše početku pregovora s Hrvatskom na zadnjemsummitu EU-a slovenski konzervativni tjednik "Mag".
LJUBLJANA,22. prosinca(Hina) - U slovenskom je strateškom interesu da Hrvatska započne s pregovorima o ulasku u Europsku uniju jer će tako prihvatiti i europske političke standarde, pa će lakše biti zatvoriti i neka otvorena bilateralna pitanja, piše o potpori slovenskog premijera Janeza Janše početku pregovora s Hrvatskom na zadnjem summitu EU-a slovenski konzervativni tjednik "Mag".

"Kao što je Grčka zadovoljna što je zeleno svjetlo za pregovore dobila Turska, tako se početku pregovora s Hrvatskom veseli i Slovenija. Dvije članice Europske unije očekuju da će Turska i Hrvatska sporove sa susjedima rješavati u europskom okviru i po europskim standardima. Slovenski DA za Hrvatsku i Tursku treba gledati i u perspektivi zahtjevnog predsjedanja OESS-u, te analiza po kojima treba riješiti konflikte koji postoje u regijama s kojima graniče te dvije države", piše "Mag".

Nakon nepromišljenih reakcija izazvanih predizbornim stanjem u Sloveniji prevladala je ocjena da je za Sloveniju dobro da Hrvatska prihvati europske političke standarde, uključujući i načela dobrosusjedstva i unutarnje demokracije, piše slovenski tjednik. List dodaje da je "prema nekim znakovima" popuštanje Bruxellesa oko formulacije o datumu početka pregovora posljedica "neformalnih jamstava" koja je premijer Ivo Sanader dao da će se "general Gotovina još prije ožujka naći u Haagu, na čemu je inzistirala Velika Britanija".

Hrvatski premijer bio je vrlo zadovoljan "bezuvjetnom potporom Slovenije na putu u EU", a takva slovenska potpora Hrvatskoj, navodi "Mag", povećala je i mogućnost da Ivo Sanader i Janez Janša "ozbiljnije provjere u kojim je točkama, unatoč zaoštravanjima posljednjih mjeseci, moguće napraviti proboj".

"Sanader i Janša su u Bruxellesu potvrdili dogovor da će još jednom pokušati zajedno urediti aktualna pitanja. Slovenija, a osobito Janša i njegova ekipa, moraju se na to dobro pripremiti. Janša u svojim izjavama o sporovima s Hrvatskom govori rezervirano i ništa ne obećava, a zaboravljene su i kritike koje je pred europskim ministrima vanjskih poslova na račun neeuropskog ponašanja Hrvatske izgovorio prethodni ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl", piše "Mag" u prilogu naslovljenom "Hrvatska na europskim uzdama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙