FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Dobar znak za Hrvatsku

LJUBLJANA,14. prosinca(Hina) - Hrvatska i Turska tek će u petak doznatikako će biti s njihovim napredovanjem u Europsku uniju, ali su objedržave na zasjedanju ministara vanjskih poslova EU-a dobile pozitivnesignale, piše u utorak ljubljansko "Delo".
LJUBLJANA,14. prosinca(Hina) - Hrvatska i Turska tek će u petak doznati kako će biti s njihovim napredovanjem u Europsku uniju, ali su obje države na zasjedanju ministara vanjskih poslova EU-a dobile pozitivne signale, piše u utorak ljubljansko "Delo".

"Hrvati su jučer doznali da će na proljeće iduće godine moći početi pregovore, dok Turci još nemaju datum. Dok su u slučaju Turske sva pitanja još otvorena, za Hrvatsku je ipak novost u tome da će u odlučivanju o njenim pregovorima nešto manju ulogu imati Carla del Ponte", piše "Delo". Doduše, primjećuje se u članku, put do početka pregovora za Hrvatsku zbog toga neće biti bitno lakši jer neke članice Europske unije odlučno traže izručenje generala Gotovine haškom sudu, pa će do odluke o pregovorima biti još dosta rasprava.

"Zato se sa sigurnošću ne može reći da će odluka biti prihvaćena već na summitu u petak i dosta je mogućnosti da će predsjednici vlada i država o tome odlučivati i na idućem summitu u proljeće iduće godine. No, ako i dođe do toga, Hrvatska i Turska vjerojatno će moći s pregovorima početi još iste godine. To u prvom redu vrijedi za Tursku jer njemački i francuski ministri vanjskih poslova jamačno ne govore sasvim napamet kad spominju 2005. godinu. I za Hrvatsku je već navodno nađeno dobro rješenje, što je isto tako dobar znak za što skoriji početak pregovora", navodi "Delo".

"Radi se zapravo tek o početku pregovora o ispunjavanju uvjeta za članstvo, a ne još i o članstvu. Ti pregovori mogu biti i neuspješni, dakle za kandidatkinje se mogu završiti bez ulaska u EU, no to je za Hrvatsku malo vjerojatno", navodi slovensko "Delo", dodajući da je Turska problematičnija i zahtjevnija kandidatkinja, što dokazuje i anketa po kojoj 67 posto Francuza odbija članstvo Turske u EU.

Predsjednici europskih konzervativnih stranaka u četvrtak će pred početkom summita EU-a razmijeniti svoja stajališta o proširenju EU-a, a njihov dogovor bit će važan znak za odluku koju će summit EU-a donijeti u petak, navodi ljubljansko "Delo" i dodaje da je za Sloveniju svakako važnije kakva će odluka biti donesena o Hrvatskoj koja je među najjačim slovenskim ekonomskim partnerima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙