FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Datum za pregovore s Hrvatskom je interes i Slovenije

LJUBLJANA,17. prosinca(Hina) - U državnom je interesu Slovenije daEuropska unija na današnjem sastanku u Bruxellesu odredi datum započetak pregovora s Hrvatskom jer će tako lakše riješiti otvorenopitanje granice na moru, a tijekom svog predsjedavanja OESS-om moralabi aktivno djelovati na području zapadnog Balkana kako bi sespriječila restauracija autoritarnih režima, ocjena je koju uljubljanskom "Delu" daje Davor Gjenero u prilogu naslovljenom"Slovenija je protiv obnove autoritarizma u Hrvatskoj".
LJUBLJANA,17. prosinca(Hina) - U državnom je interesu Slovenije da Europska unija na današnjem sastanku u Bruxellesu odredi datum za početak pregovora s Hrvatskom jer će tako lakše riješiti otvoreno pitanje granice na moru, a tijekom svog predsjedavanja OESS-om morala bi aktivno djelovati na području zapadnog Balkana kako bi se spriječila restauracija autoritarnih režima, ocjena je koju u ljubljanskom "Delu" daje Davor Gjenero u prilogu naslovljenom "Slovenija je protiv obnove autoritarizma u Hrvatskoj".

"Kao europska država koja se specijalizirala za Balkan i kao predsjedavajuća OESS-u Slovenija mora pomagati u razvitku mehanizama europske kontrole nad Hrvatskom i drugim državama u regiji kako bi se onemogućila obnova režima kakvi su postojali u vrijeme Tuđmana i Miloševića", navodi Gjenero u rubrici "Gostujuće pero".

Problemi koje Slovenija ima s Hrvatskom, pa i kad je riječ o granici, smatra Gjenero, izviru iz "temeljnog hrvatskog unutarnjeg problema", a to je - dodaje - "nacionalistički autoritarni mentalitet" koji "onemogućava pragmatične dogovore".

"Tehnika svršenog čina koju pokušavaju primijeniti Sanader i njegov ministar Žužul, kad je riječ o granici uz (rijeku) Dragonju ili delimitaciji na moru, dio su tog mentaliteta", piše Gjenero, dodajući da se Slovenija mora založiti za početak pregovora EU-a i Hrvatske kako bi "Hrvatska prihvatila europska politička načela i tako se pripremila na primjenu europskog koncepta dobrosusjedstva".

Bez demokratske konsolidacije Hrvatske putem pregovora s Europskom unijom "Hrvatska neće biti sposobna ukloniti niti svoje probleme sa Slovenijom", ocjenjuje Gjenero koji model po kojemu bi Hrvatska preko regionalne suradnje bila model za europeizaciju ostalog dijela regije procjenjuje preambicioznim planom Europske pučke stranke. Europska pučka stranka (EPP) pripremila je Sanaderov posjet Beogradu, primjećuje Gjenero, gdje je dobro prihvaćen nevjerojatno hvastav Sanaderov nastup s ponudom da Hrvatska bude Srbiji potpora u njenim predpristupnim pregovorima (s Europskom Unijom)".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙