FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Gotovina - instrument pritiska kojeg se neke članice EU-a nisu spremne odreći

LJUBLJANA,15. prosinca(Hina/STA) - Bez obzira na to kakvu će odluku opočetku pregovora s Hrvatskom u petak donijeti Europsko vijeće, teškoje vjerovati da će Zagreb izbjeći vezivanje pregovora sa slučajemgenerala Gotovine ocjenjuje u srijedu slovenska agencija STA koja predsastanak u Bruxellesu napominje da će se zemlje koje su se pokazalenajmanje popustljivima prema Hrvatskoj teško odreći tog "jakoginstrumenta pritiska na Zagreb" jer slučaj Gotovina shvaćaju kaosimbol ukupne suradnje Hrvatske sa sudom u Haagu.
LJUBLJANA,15. prosinca(Hina/STA) - Bez obzira na to kakvu će odluku o početku pregovora s Hrvatskom u petak donijeti Europsko vijeće, teško je vjerovati da će Zagreb izbjeći vezivanje pregovora sa slučajem generala Gotovine ocjenjuje u srijedu slovenska agencija STA koja pred sastanak u Bruxellesu napominje da će se zemlje koje su se pokazale najmanje popustljivima prema Hrvatskoj teško odreći tog "jakog instrumenta pritiska na Zagreb" jer slučaj Gotovina shvaćaju kao simbol ukupne suradnje Hrvatske sa sudom u Haagu.

Hrvatska će u Bruxellesu krajem tjedna dobiti datum za pregovore, ali vjerojatno "s rezervom", dakle uz uvjet potpune suradnje sa Haškim sudom, najvaljuje dopisnica slovenske agencije i napominje da su određivanju datuma za Hrvatsku s takvom "zadrškom" sklonost su pokazali i ministri vanjskih poslova na svom sastanku u ponedjeljak, pa je teško vjerovati da će odluka Europskog vijeća biti drukčija iako premijer Sanader nastavlja u kontaktima sa europskim državnicima s dokazivanjem da uvjetovani datum nema smisla.

"Koliko će Hrvatska biti uspješna u uvjeravanju članica, za odgovor na to treba pričekati sam sastanak Europskog vijeća. Tada će se pokazati da li su se države (EU-a) spremne odreći tako jakog instrumentu pritiska na Zagreb. Neke su od njih vrlo nezadovoljne što Zagreb nije doveo u Haag generala Antu Gotovinu. Među onima koje su najmanje popustljive prema Zagrebu, koji tvrdi da ne zna gdje je Gotovina, je Velika Britanija. Kako upozoravaju promatrači, država će teško ući u EU, ako Zagreb u suradnji s Haagom ne pokaže rezultate koji bi zadovoljili sve članice. Pri tome slučaj Gotovina na neki način simbolično odražava cjelokupan odnos Zagreba prema tom pitanju. Dakle, ako bi Hrvatska i uspjela u proljeće 2005. godine započeti sa pregovorima o pristupu, Europska bi unija tijekom tog procesa uključivanja od države tražila konkretne dokaze o suradnji i kroz slučaj Gotovina ili prvenstveno kroz taj slučaj", navodi u svom prilogu slovenska tiskovna agencija STA koja dodaje da su što skorijem uključivanju Hrvatske u EU bile naklonjene i bivša i sadašnja slovenska vlada i to iz vlastitih strateških interesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙