FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Euroskepticizam ugrožava europske perspektive Balkana

LJUBLJANA,21. prosinca(Hina) - Zbog porasta euroskepticizma imalaksalosti izazvane dosadašnjim širenjem Europske unije europskeperspektive balkanskih država su trenutačno neizvjesne, ali pitanjeTurske nikako ne bi smjelo izgurati tu regiju iz europske agende,ocijenio je na predavanju u Londonu koordinator Pakta stabilnostiErhard Busek, prenosi slovenski dnevni list "Delo" u utorak.
LJUBLJANA,21. prosinca(Hina) - Zbog porasta euroskepticizma i malaksalosti izazvane dosadašnjim širenjem Europske unije europske perspektive balkanskih država su trenutačno neizvjesne, ali pitanje Turske nikako ne bi smjelo izgurati tu regiju iz europske agende, ocijenio je na predavanju u Londonu koordinator Pakta stabilnosti Erhard Busek, prenosi slovenski dnevni list "Delo" u utorak.

"Rasprava o članstvu Turske sada je dominantna i to je pozitivno, no nije dobro da to pitanje istiskuje Balkan s europskog dnevnog reda", rekao je Busek tijekom predavanja Jugoistočna Europa u 2005. godini u Kraljevskom institutu za međunarodne odnose nakon što su objavljeni datumi za početak pregovora s Turskom i Hrvatskom.

Zadnja ispitivanja Eurobarometra govore da je daljnjem širenju EU-a naklonjena javnost samo u nekim novim članicama poput Litve, Poljske, Slovačke i Slovenije, dok je u velikim starim članicama poput Francuske, Britanije, Švedske i Finske odnos prema širenju negativan, upozorio je koordinator Pakta stabilnosti Erhard Busek.

Posljedica takvog rasta euroskepticizma je da "BiH, SiCG, Makedonija i Albanija sada moraju pucati na pokretne mete i to u mraku", rekao je ilustrirajući zadaću balkanskih država na putu u EU Busek.

"Iskreno govoreći, mislim da u EU danas nitko ne zna kakve su europske perspektive tih država", naveo je u predavanju Busek. Istodobno, upozorio je da Balkan ne smije nestati s dnevnog reda EU-a. Ako EU ne bude dovoljno odlučna, na Balkanu bi se moglo ponoviti nasilje.

Od osnivanja Pakta stabilnosti po njegovim je riječima zabilježen znatan uspjeh na ostvarenju dugoročnog cilja "gradnje čvrste regionalne infrastrukture koja bi mogla rješavati zajedničke probleme". Problem je još uvijek u ekonomskom siromaštvu zemalja poput BiH i Albanije, niskom izvozu i velikoj nezaposlenosti, neriješenim institucionalnim pitanjima nekih država (BiH, Srbija -Crna Gora, Kosovo), korupciji i potencijalnoj velikoj migraciji prema Europi.

Europska politika mora se više angažirati na stabilizaciji regije jer će u suprotnom cijelo to područje postati zona ilegalne migracije, prostitucije i organiziranog kriminala. U tom će smislu, ocijenio je Busek, 2005. godina biti prijelomna.

Europa i Britanija, koja će Europskom unijom predsjedati u drugoj polovici 2005., morale bi biti svjesne ne samo strateškog značenja mira na vratima Europske unije nego i ekonomskih koristi balkanske regije, osobito s obzirom na liberalizirano tržište energijom koje će se kroz pet godina prostirati od Arapskog zaljeva i Turske, preko Grčke, Balkana i Italije do Austrije, istaknuo je koordinator Busek. Dodao je da si međunarodna zajednica ne može priuštiti da "Balkan ponovno postane tema za naslovne stranice" i da se "pretvori u crnu rupu".

"Ne smijemo si dopustiti da izgubimo Balkan. Zbog toga bi nam moglo biti jako žao", istaknuo je u Londonu koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek, govoreći o Balkanu u 2005. godini na predavanju Kraljevskog instituta u Chatham Houseu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙