FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Ne postoji neslaganje SAD-a i EU-a oko budućnosti Balkana

ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Ne postoji neslaganje između Amerikei Europe oko političke budućnosti Balkana, ocijenila je za postajuRadio slobodna Europa ravnateljica Instituta za sigurnosne studijeEU-a Nicole Gnesotto u razgovoru o prijenosu mirovne misije u BiH sNATO-a na EU.
ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Ne postoji neslaganje između Amerike i Europe oko političke budućnosti Balkana, ocijenila je za postaju Radio slobodna Europa ravnateljica Instituta za sigurnosne studije EU-a Nicole Gnesotto u razgovoru o prijenosu mirovne misije u BiH s NATO-a na EU.

Kada je riječ o Balkanu, nema velikih izazova za transatlantske odnose, jer se "Europa i Amerika slažu oko svih ključnih pitanja, uključujući i budućnost Kosova, BiH, Hrvatske", dok bi transatlantski odnosi mogli biti testirani u budućnosti na drugim kriznim područjima, kao što je Irak, Iran i Bliski Istok, kaže Gnesotto za RFE.

Nicole Gnesotto u razgovoru za postaju ocjenjuje da će prijenos mirovne misije u BiH s NATO-a na EU omogućiti brži put toj državi prema europskim integracijama i drži da će Europske snage tijekom trogodišnjeg mandata u BiH konačno završiti posao međunarodnog mirovnog prisustva u toj državi, što uključuje i uhićenje osumnjičenih za ratne zločine.

Jedan od glavnih razloga što su Amerikanci ostali u BiH je da završe posao koji su započeli, ali i dalje je "nejasno tko će biti odgovoran za uhićenje ratnih zločinaca, europske ili američke snage", upozorava Gnesotto u razgovoru i dodaje da je najvažnije da budu uhićeni što prije jer je to od posebno važno za buduću europeizaciju BiH.

Upitana postoji li politička volja u EU-u da se uhite ratni zločinci Gnesotto je ocijenila: "Europa čini pritisak na sve strane u regiji, i na Srbiju, i Hrvatsku, kojoj se suradnjom s haaškim sudom uvjetuje pristup EU-a, tako da je to vrlo ozbiljno".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙