FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Ernistinovo vraćeno 38 umjetnina iz SiCG

ERNESTINOVO,20. prosinca(Hina) - U ernestinovačku Galeriju "PetarSmajić" večeras je vraćeno 38 drvenih skulptura, koje su opkljačkanenakon srpske okupacije Ernestinova 1991. i odnesene u Srbiju i CrnuGoru.
ERNESTINOVO,20. prosinca(Hina) - U ernestinovačku Galeriju "Petar Smajić" večeras je vraćeno 38 drvenih skulptura, koje su opkljačkane nakon srpske okupacije Ernestinova 1991. i odnesene u Srbiju i Crnu Goru.

Skulpture je u Banji Junaković kod Apatina preuzela pomoćnica hrvatskog ministra kulture Branka Šulc i došla s njima, preko graničnog prijelaza Erdut, u Ernestinovo.

Među večeras vraćenim skulpturama nalaze se i dvije skulpture kipara naivca Mate Tijardovića, jednog od osnivača ernestinovačke Kolonije "Petar Smajić", i to poznati radovi "Mlinar" i "Djed i unuk", koji su nastali na prvoj Koloniji.

Pred Galerijom "Petar Smajić" Branku Šulc i vraćene umjetnine dočekao je Mato Tijardović, koji je i predsjednik Udruge "Petar Smajić".

Očekivalo se 35 radova, a došlo ih je 38 jer, kako je rekla Branka Šulc, naknadnom revizijom novosadskog Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture prije desetak dana u jednoj od prostorija u Banji Junaković utvrđeno je da je riječ o ukupno 38 skulptura.

Vraćene skulpture u drvetu u dobrom su stanju, osim manjih oštećenja zbog vlage, rekla je. Dodala je da će sutra biti vraćen dio ikonostasa u pravoslavnu crkvu svetoga Georgija u Boboti te da povjerenstva za povrat kulturnih dobara Hrvatske i Srbije i Crne Gore intenziviraju pregovore o ostalim umjetninama i dinamici njihova vraćanja.

Istaknula je kako se dio kulturnih dobara Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu i Muzeju Pravoslavne crkve.

Ernestinovačka Galerija "Petar Smajić", koja je u svom fundusu prije rata imala 600 umjetnina, sada potražuje 300 slika i skulptura, a time se bavi Interpol, rekla je Šulc.

Među umjetninama, za koje se još ne zna gdje su, nalaze se i radovi Generalića, Hegedušića, Rabuzina, Price, kao i minijature u drvetu osnivača ernestinovačke Kolonije Petra Smajića (1910. - 1985.).

Ernestinovačka Galerija "Petar Smajić" teško je oštećena tijekom srpske agresije, a obnovljena je 2000. godine sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, koje je dalo 850.000 kuna, i norveške vlade, koja je pomogla obnovu sa 600.000 kuna.

(Hina) xvsik yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙