FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Otvorena izložba 'Donacije Tuškan'

ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - Izložba Donacije Tuškan otvorena jeu utorak navečer u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu unazočnosti donatorice Marije Tuškan.
ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - Izložba Donacije Tuškan otvorena je u utorak navečer u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu u nazočnosti donatorice Marije Tuškan.

Marija i Ivan Tuškan, ugledni članovi hrvatske zajednice u Cincinnatiju (SAD) darovali su Muzeju za umjetnost i obrt zbirku s 591 umjetničkim predmetom.

Ministar kulture Božo Biškupić otvorio je izložbu zahvalivši Mariji Tuškan što je "poklonila muzej muzeju". Ocijenio je da se radi o značajnom doprinosu umjetničkom fondu Hrvatske.

Darovateljica Tuškan kazala je da je sve počelo u Klaićevoj 8, u neposrednoj blizini MUO-a, gdje je provela djetinjstvo i mladost, a umjetnine su skupljali Španjolskoj i Cincinnatiju, gdje su živjeli. Izrazila je nadu da će donacija sačuvati spomen na darovatelje.

U donaciji je 65 slika, osam skulptura znamenitih hrvatskih slikara i kipara (Meštrović, Krizman, Lacković, Večenaj, Crnobori...) 236 srebrnih premeta, 167 predmeta od tekstila, 12 premeta od stakla, 38 predmeta od keramike, zbirka ručnih satova i 87 naslova stručne literaure.

Ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović rekao je da zbog obogaćivanja fundusa MUO-a i mogućnosti otvaranja novih pravaca istraživanja Donacija Tuškan nadilazi ukupnu materijalnu vrijednost umjetnina.

Obitelj Tuškan uključila se u časnu tradiciju doprinosa hrvatskoj kulturi koja je omogućila nastanak i razvoj MUO-a tijekom 125 godina postojanja, kazao je Gašparović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙