FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hsu protiv povratka na staru formulu usklađivanja mirovina

ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU)ne prihvaća povratak na staru formulu za usklađivanje mirovina, kakoje predviđeno Predpristupnim ekonomskim programom (PEP), no spremna jepregovarati o novom modelu koji će zajamčiti da prosječna mirovina dokraja 2005. dosegne 50 posto prosječne plaće, kaže predsjednik HSU-aVladimir Jordan.
ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) ne prihvaća povratak na staru formulu za usklađivanje mirovina, kako je predviđeno Predpristupnim ekonomskim programom (PEP), no spremna je pregovarati o novom modelu koji će zajamčiti da prosječna mirovina do kraja 2005. dosegne 50 posto prosječne plaće, kaže predsjednik HSU-a Vladimir Jordan.

HSU će razvrgnuti koalicijski sporazum s HDZ-om bude li Vlada inzistirala na povratku na stari model usklađivanja mirovina, prema polovici zbroja rasta plaća i troškova života dva puta godišnje, rekao je Jordan na današnjoj konferenciji za novinare u povodu godišnjice suradnje HSU-a i Vlade.

"HSU je spreman izaći Vladi ususret, ali moramo na sastanku s premijerom Ivom Sanaderom vidjeti jesmo li partneri ili nismo, jer nas iznimno smeta što nas se često nastoji zaobići u odlučivanju o pitanjima važnim za položaj umirovljenika", kazao je Jordan.

Predstavnici umirovljenika više neće pristati da ih se stavlja pred gotov čin, kao što se dogodilo s PEP-om i nekim zakonima koji su, bez dogovora s njima, uvršteni u saborsku proceduru.

HSU se protivi i podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu i izjednačavanju dobne granice za žene i muškarce, što se također predlaže u PEP-u.

Jordan se nije složio s opaskom da je HSU previše popustljiv prema Vladi jer joj daje cijelu godinu dana vremena za povećanje mirovina, kako bi prosječna mirovina dosegnula 50 posto prosječne plaće. Ranije su HSU-ovi čelnici govorili da bi se to trebalo dogoditi u ožujku 2005., prilikom prvog usklađivanja mirovina.

Predsjednik HSU-a ocijenio je godinu dana suradnje s Vladom uspješnom jer je ostvareno sve što je bilo sporazumom predviđeno, poput donošenja formule za usklađivanje mirovina s plaćama, uvrštavanja 100 kuna i šest posto u mirovinsku osnovicu, te podizanja neoporezivog dijela mirovine.

Pozitivni pomaci ostvareni su i donošenjem Zakona o povratu duga po kojem će se osnovati umirovljenički fond za koji je Vlada dosad predložila dionice 64 tvrtke u vrijednosti 4,5 milijardi kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙