FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 18. prosinca 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 18. prosinca 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

ZAGREB - 'Veliki' slučajevi trovanja dioksinom, vrlo otrovnim organskim spojem - koji može uzrokovati nekoliko oblika karcinoma, poremećaj imunološkog sustava, defekte novorođenčadi ili promjene na koži kakve se mogu vidjeti na licu ukrajinskoga predsjedničkog kandidata Viktora Juščenka - u svijetu se bilježe već 40-ak godina. Procjenjuje se da 90 posto ljudske izloženosti dioksinu dolazi kroz hranu. Zato je, upozorava WHO, nužna kontrola prehrambenih proizvoda. Prema preporukama WHO-a, zaštititi se možemo smanjujući unos životinjske masti i punomasnih mliječnih proizvoda. Znanstvenici preporučuju i izbjegavanje svih kemikalija kojima je "kloro" sastavni dio imena, a umjesto izbjeljivača koji sadrže klor trebalo bi koristiti one na bazi kisika.

ZAGREB - "Da Vincijev kod" je 2004., drugu godinu zaredom, najprodavaniji roman u Sjedinjenim Državama, a taj krimić koji će uskoro dobiti i svoju filmsku verziju, uspio je pobuditi polemike u brojnim zemljama. "'Da Vincijev kod' je uspio potaknuti niz rasprava o religiji, seksu, dogmama Katoličke crkve, umjetničkim simbolima, ezoteriji, pa čak i povijesti zapadne civilizacije, onakvoj kakvu je poznajemo", piše američki tjednik News and World Report u specijalnom izdanju posvećenom "tajnama" romana. Optužen da je "deformirao povijesnu istinu o Kristu" i zaigrao na "kartu teorije zavjere", autor romana Dan Brown ističe na svojoj internet stranici da su "kontroverze i dijalog zdravi za religiju".

BERLIN - Adolf Hitler je odmah nakon dolaska na vlast 1933. sam sebi otpisao više od 400 000 tadašnjih maraka duga poreznim tijelima, objavio je u petak povjesničar Klaus Dieter Dubon, koji istražuje financijsku politiku Trećeg Reicha. Hitlerov dug pri financijskom uredu u Muenchenu, u visini od 400 tisuća maraka, ubrzo je nakon njegova dolaska na vlast preko noći izbrisan, "fuehrerov" porezni dossier je preko noći nestao, kaže Dubon. Hitlerovo financijsko stanje se naglo popravilo nakon izlaska knjige"Moja borba", koji je od samog početka dosezao visoke naklade prije svega zahvaljujući tomu što su je svi članovi Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke pri ulasku u stranku kupovali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙