FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 14. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 14. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

MADRID - Ako dijete nije bilo dobro, u Španjolskoj tri kralja umjesto dara takvoj djeci u cipelicama ostavljaju 'ugljen' izrađen od šećera. Većina malih Španjolaca ne dobiva poklone 25. prosinca već na Sveta tri kralja, u noći između 5. i 6. siječnja, prema tradiciji o Kraljevima koji su stigli s istoka s darovima za novorođenog Isusa. Prema legendi Kraljevi su sve do 19. stoljeća umjesto darova nosili potrebne namirnice: Gašpar slatkiše, med i suho voće, Melkior odjeću i obuću, a Baltazar ugljen, drvo i kamenje za kažnjavanje djece koja nisu bila dobra. Posljednjih se godina ugljen proizvodi od šećera i prodaje u malim vrećicama u španjolskim slastičarnicama.

WASHINGTON - Božić je najsmrtonosniji blagdan za Amerikance s 12,4 posto više smrtnih slučajeva nego obično, objavili su znanstvenici. Više Amerikanaca umre od srčanog udara ili drugih bolesti na Božić, dan poslije Božića i za Novu Godinu nego na bilo koji drugi dan u godini, a razlog su vjerojatno prezaposlenost ili zanemarivanje zdravlja u blagdanskom raspoloženju. Sociolog sa Sveučilišta California u San Diegu David Phillips i njegovi kolege sa Sveučilišta Tufts u Bostonu otkrili su da je stopa smrtnosti od srčanih bolesti veća za 4.5 posto, a od nesrčanih za pet posto tijekom dvotjednih božićnih i novogodišnjih blagdana, a u to nisu uračunata samoubojstva, ubojstva, različite nesreće ili smrti uzrokovane hladnoćom.

HANOI - Vjetnamska policija imala je lagan posao jer je lopov u prodavaonici računala koju je opljačkao ostavio nerazvijen film. Turist Peter Ikenga (28) izbušio je rupu u stropu, uskočio u prodavaonicu i ukrao laptop i dva monitora, prenosi list Thanh Nien. Tom su mu prilikom iz džepa ispali negativi s nerazvijenim fotografijama s njegova ljetovanja te ga je policija vrlo brzo uhitila u hotelu u ljetovalištu Nha Trang, piše list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙