FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 13. prosinca 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 13. prosinca 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

ROVANIEMI (Finska) - Ovo je najživlji dio godine u selu Djeda Mraza u Laponiji: djelatnici lokalne pošte zatrpani su s oko 500.000 pisama adresiranih na Djeda Mraza. Više od 10 milijuna pisama, čestitki i popisa poklona stiglo je u poštanski ured otkad je otvoren prije 20 godina u arktičkom gradiću s 35.000 stanovnika. "Sve koverte na kojima piše Djed Mraz, Laponija ili Sjeverni pol dolaze ovdje. Međutim, prava adresa glasi: Djed Mraz, 96930 Arktički krug, Finska", pojasnila je djelatnica Taina Ollila. "Često pisma sadrže samo popis poklona, ali takva pisma Djed Mraz baš i ne voli. Njemu se sviđa kada djeca pišu o sebi, svojim obiteljima, hobijima, snovima i nadama", rekla je Riitta Mattila, zamjenica šefa pošte.

VILNIUS - Litvanska pogranična straža iskopala je tri kilometra dugu cijev namijenjenu krijumčarenju votke iz susjedne Bjelorusije, izvijestili su graničari. Tanka plastična cijev, zakopana samo nekoliko centimetara pod zemljom, prolazi ispod nekoliko prometnica, duž korita rijeke i završava u kući jednog Litvanca. To je četvrta takva cijev otkrivena u posljednje dvije godine i daleko je najduža. Votka iz Bjelorusije prodaje se na crnom tržištu u Litvi ispod cijene u odnosu na legalnu prodaju alkohola čije su cijene oštro porasle nakon što je ta zemlja u svibnju ušla u Europsku uniju.

LONDON - Jedan je slijepac iznenadio britanske znanstvenike kada se pokazalo da posjeduje 'šesto čulo' kojim može prepoznati tugu ili srdžbu na licu, tvrdi se u istraživanju koje je objavio časopis Nature Neuroscience. Riječ je o 52-godišnjaku kojemu je nakon dva srčana udara oštećen centar za vid u mozgu te je potpuno oslijepio, unatoč neoštećenim očima i očnim živcima. U nazočnosti ljutitih i sretnih ljudi, kao i tužnih i uplašenih, on u 59 posto slučajeva može prepoznati osjećaje, što je daleko veća stopa od one koja se dobije pogađanjem nasumice, istaknuo je dr. Alan Pegna iz Škole za psihologiju sa Veleškog sveučilišta.

PEKING - Kina želi spriječiti izumiranje posljednjih primjeraka u svijetu vrlo rijetke vrste dupina i prenijeti ih u rezervat, izvijestila je službena agencija Nova Kina pozivajući se na znanstvenike. Bijeli dupini žive samo u Kini, gdje ih ima manje od stotinu i ne mogu se uzgajati. Žive u najvećoj kineskoj rijeci Yangtzeu, ali je zbog ribolova, izgradnje brana i onečišćenja njihov broj s četiristotinjak u 80-ima prošlog stoljeća pao na manje od stotinu. Vlada je dala zeleno svjetlo za smještaj tih životinja u riječni rezervat Shishou u središnjoj pokrajini Hubei površine od dvije tisuće hektara. Dupini koje nazivaju i 'živi fosili' postoje već 25 milijuna godina, ali se sada znanstvenici plaše da bi za dvadesetak godina mogli izumrijeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙