FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

WELLINGTON - Novozelanđani od petka malo lakše dišu, premda ima pušača koji time nisu zadovoljni, nakon što je njihova zemlja postala treća u svijetu koja je u potpunosti zabranila pušenje u restoranima i barovima. Novi Zeland, čiji je turistički moto "zelen i čist", slijedio je primjer Norveške i Irske, te velikog broja gradova u SAD-u koji su zabranili pušenje u restoranima kako bi smanjili izlaganje svojih građana pasivnom pušenju. Zabrana pušenja u restoranima samo je proširenje postojećeg zakona iz 1990. kojim se zabranjuje pušenje u uredima, dućanima i javnim ustanovama.

WASHINGTON - Dvojici članova posade Međunarodne svemirske postaje (ISS) ponestaje hrane zbog čega im je dana uputa da smanje obroke, priopćila je u četvrtak američka svemirska agencija NASA. Dužnosnici NASA-e rekli su da zalihe hrane na postaji mogu potrajati od sedam do 14 dana nakon Božića zbog čega je ključno da ruski teretni brod koji opskrbljuje ISS dopremi hranu 24. prosinca kako je planirano. Ukoliko nešto pođe krivo NASA-i neće preostati ništa drugo nego da dvojicu članova posade vrati na Zemlju početkom siječnja.

HAVANA - Više od 2.500 stanovnika Kube starije je od sto godina i među njima je tek mali broj deprimiranih i nesretnih, stoji u vladinom službenom istraživanju objavljenom u četvrtak u lokalnom tisku. Više od 10 posto stogodišnjaka, odnosno njih 289, živi u glavnom gradu Havani, precizira Enrique Vega, direktor odsjeka u ministarstvu zdravstva koji se bavi starijim osobama. Na Kubi živi ukupno 11,2 milijuna stanovnika i životni vijek iznosi prosječno 76 godina, tj. 74,2 za muškarce i 78,2 za žene. Žene predstavljaju polovicu stogodišnjaka na Kubi.

ATENA - Predsjednik grčke unije stručnjaka za bolesti gušterače dao je novi prilog znanstvenoj raspravi o uzrocima smrti Aleksandra Velikog, ustvrdivši da je legendarni antički osvajač umro od akutne upale gušterače, objavio je u četvrtak grčki tisak. Liječnik Georges Nikos temelji tu tezu na opisima smrti Aleksandra u Babilonu 323. godine prije Krista, u djelima Plutarha i Ateneja. Aleksandar je osjetio jaku bol u leđima i potom dobio groznicu, nakon što je popio veliki pehar vina po završetku slavlja, što, prema Nikosu, odgovara simptomima upale gušterače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙