FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 8. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 8. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

PEKING - Svoje ratne žrtve veličaju mnoge zemlje, no Kina je odlučila zahvalnost odati i životinjama, poput pokusnih miševa, kunića i majmuna koji su život dali za razvoj znanosti. Kineski znanstvenici odali su počast životinjama koje su žrtvovane u programima za istraživanje cjepiva protiv SARS-a, javila je novinska agencija Xinhua. U ime znanosti, palim životinjama spomenikom se zahvalila Kineska akademija medicinskih znanosti, no, nisu poznati detalji o spomeniku kao ni o mjestu na kojem se nalazi. Sveučilište Wuhan, u središnjoj kineskoj provinciji Hubei, podiglo je spomenik u rujnu u znak zahvalnosti majmunima koji su živote dali u drugom sličnom istraživanju.

PHILADELPHIA - Pripadnici neolitičkih plemena iz Kine možda su prvi u povijesti našeg planeta proizvodili vino, tvrde znanstvenici Sveučilišta u Pennsylvaniji koji su na sjeveru Kine pronašli ostatke lončarije koja upućuje na proizvodnju i čuvanje vina još 7000. godine prije Krista. Prethodni najstariji dokazi o postojanju fermentiranih pića datiraju iz 5400. godine prije Krista i pronađeni su na neolitičkom nalazištu Hajji Firuz Tepe u Iranu. Znanstveni časopis PNAS prenosi da su na ostacima vrčeva pronađenih u kineskom selu Jiahu nađeno postojanje pomiješanih fermentiranih pića od riže, meda ili grožđa, zanimljive nastambe, peći za sušenje opeke, kamenorez, oruđe od kamena te koštana flauta za koju se vjeruje da je najraniji primjerak muzičkog instrumenta.

LONDON - Jednu trećinu svjetskih oceana trebalo bi proglasiti zaštićenim područjima kako bi se izbjegao nestanak ribljih vrsta, apelirali su u utorak britanski znanstvenici. Takva ekstremna mjera nužna je jer su cijeli ekosustavi na rubu kolapsa, ističe britanska Kraljevska komisija za zagađivanje okoliša u izvješću o svjetskim morima. Postoje dokazi da osnivanje morskih rezervata u kojima nije dopušten ribolov omogućuje povećanje broja riba, školjaka i drugih životinja i do nekoliko puta", rekao je predsjednik komisije Tom Blundell. No morski rezervati ipak su iznimka te je dosad zaštićeno manje od 0,5 posto svjetskih oceana prema 12 posto kopna. Takva mjera je i ekonomski isplativa, ističe komisija i poziva Veliku Britaniju da bude primjer drugima u nadi da će je slijediti i ostale članice EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙