FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 5. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 5. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

TEHERAN - Današnje Iranke muškarce ne smiju gledati čak ni dok se bore na nogometnom terenu, a prije 2000 godina gledale su se s njima oči u oči na bojištu. DNA testovi dvije tisuće godina starih kostiju iranskoga ratnika pokazali su da je zapravo riječ o ratnici, rekao je arheolog koji proučava nalazište sjeverozapadno od Tabriza. "Unatoč prijašnjim zaključcima da je zbog sablje riječ o muškarcu, ispitivanje DNA pokazalo je da kostur u grobu pripada ženi", rekao je Alireza Hojabri-Nobari. U blizini Kaspijskoga mora pronađeno je još grobova za koje se pretpostavlja da su u njima zakopane ratnice.

SINGAPUR - Singapurski bračni parovi previše su umorni da bi vodili ljubav. Anketa u kojoj je ispitano 200 bračnih parova pokazala je da tri od pet parova seksualne odnose imaju najviše jednom tjedno, a 75 posto ih kao razlog navodi umor. Većina parova misli da je u braku najvažniji osjećaj ljubavi, a za njom slijede financijska sigurnost, djeca i spolni odnosi. Pad nataliteta jedan je od velikih problema u Singapuru, a 2003. godine rodilo se samo 35.000 djece. U Singapuru bi se moralo rađati 50.000 djece na godinu kako bi se osigurala obnova populacije od 3,4 milijuna stanovnika.

NAPULJ - Božić još nikad nije bio tako ukusan: trideset i dvoje kuhara iz Napulja je prikazalo svoje remek-djelo, najveće božićne jaslice ikad izrađene isključivo od čokolade. Više od 4.500 sati i 3.300 kilograma čokolade otišlo je u stvaranje jaslica. Kreacija je šest metara dugačka, tri metra visoka i na zadovoljstvo ljubitelja čokolade, potpuno jestiva. "Ovo je neponovljiv događaj", rekao je slastičar Antonio Castaldo dok je stavljao zadnje uvojke od bijele čokolade na maloga Isusa. Više od stotinu figura pastira, životinja i mještana ukrašava brežuljke i spilje. Samo za izradu Madone ekipi slastičara, kipara i slikara trebala su dva tjedna. Svake godine uska ulica San Gregorio Armeno u srcu Napulja oživi i napuni se često duhovitim jaslicama što ih izrađuju lokalni majstori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙