FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Dosad nepoznata El Grecova slika, slučajno pronađena u jednom stanu u Španjolskoj, vraća se nakon dugo vremena kući, na slikarev rodni otok. Ulje na drvetu "Krštenje Isusovo" Domenikosa Theotokopoulosa, poznatog kao El Greco, kupile su otočke vlasti na aukciji u srijedu za 1,5 milijun dolara. El Greco je rođen na Kreti 1541. godine. Djelo je sasvim slučajno pronađeno početkom godine, kada je stanar odgovorio na oglas kojim se nudio velik novac za razna umjetnička djela. Slika, koja se nalazila u posjedu stanareve obitelji od sredine 19. stoljeća, datira s kraja 16. stoljeća kada je El Greco nakratko djelovao u Veneciji.

ANKARA - Istanbul je, unutar svojih sedam tvrđava, dobio po mnogo čemu jedinstveno povijesno-kulturno zdanje u svijetu - Armenski muzej. To zdanje, koje trajno obilježava povijest Armenaca na turskome tlu, otvorili su zajedno turski premijer Recep Tayyip Erdogan i istanbulski armenski patrijarh Mesrob Drugi. Nalog da se ustanovi Armenski muzej dao je već 1832. otomanski sultan Mahmut Drugi. No, postupni kolaps Osmanskog Carstva i mnogobrojni sukobi u turskom okružju spriječili su otvaranje muzejskog zdanja.

LONDON - Čelnici anglikanske, katoličke i prezbiterijanske crkve osudili su u srijedu potez uprave londonskog muzeja voštanih figura Madame Tussaud zbog postavljanja jaslica u kojima biblijske osobe zamjenjuju najposjećenije voštane figure osoba iz svijeta politike i show businessa. Medijski najeksponiranijem britanskom paru Davidu i Victoriji Beckham dodijeljene su uloge Josipa i djevice Marije, a anđela čuvara predstavlja australska pjevačica Kylie Minogue. Figure američkog predsjednika Georgea W. Busha, britanskog premijera Tonya Blaira i vojvode od Edinburgha, princa Philipa, kreatori Madame Tussauda odjenuli su u tri kralja, Gašpara, Melkiora i Baltazara, a pastire predstavljaju holivudski glumac Samuel L. Jackson, britanski glumac Hugh Grant i irski komičar Graham Norton. Službeni Vatikan ocijenio je kako je "zamisao više od lošeg ukusa." Glasnogovornik Prezbiterijanske crkve je rekao da bi "ovakve biblijske ličnosti mogle uvrijediti mnoge vjernike" i da bi ih "odmah trebalo ukloniti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙