FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pfizerov Celebrex povećava opasnost od srčanog udara

WASHINGTON,18. prosinca(Hina) - Američka farmaceutska tvrtka Pfizer upetak je objavila kako je utvrdila da njezin popularni lijek protivartritisa i bolova Celebrex povećava opasnost od srčanog udara koduzimanja velikih doza lijeka, javili su američki mediji.
WASHINGTON,18. prosinca(Hina) - Američka farmaceutska tvrtka Pfizer u petak je objavila kako je utvrdila da njezin popularni lijek protiv artritisa i bolova Celebrex povećava opasnost od srčanog udara kod uzimanja velikih doza lijeka, javili su američki mediji.

Opasnost za srce pacijenata koji upotrebljavaju Celebrex utvrđena je prilikom istraživanja sprječavanja raka, javio je CNN.

Pfizer je priopćio da je američki Nacionalni institut za rak, koji je provodio istraživanje za Pfizer, obustavio uporabu Celebrexa nakon što je utvrdio da su pacijenti kojima je davana dnevna doza od 400 miligrama do 800 miligrama pokazivali 2,5 puta veću opasnost od fatalnog ili nefatalnog srčanog udara u odnosu na one koji ga nisu uzimali.

Istraživanje je trebalo utvrditi može li Celebrex spriječiti tumore poznate pod imenom adenomi.

Celebrex je u Sjedinjenim Državama odobren za liječenje artritisa i bolova u dozama od 100 miligrama do 200 miligrama dnevno ili dvostruko za reumatski artritis, kaže CNN.

Pfizer je u listopadu objavio da njegov noviji lijek protiv artritisa Bextra može povećati opasnost od srčanog udara u nekih pacijenata koji su imali operaciju by-pass na srcu.

Pfizer je rekao kako se nije pokazalo da Celebrex povećava rizik za srce u drugom istraživanju u kojem su pacijenti uzimali 400 miligrama Celebrexa dnevno, poduzetom da se vidi može li lijek spriječiti polipe debelog crijeva.

Američka tvrtka Merck povukla je sličan lijek Vioxx 30. rujna nakon što su istraživanja utvrdila da njegova dugoročna uporaba udvostručava opasnost od srčanog i moždanog udara. I Celebrex i Vioxx kao i Bextra pripadaju klasi lijekova poznatih kao COX-2 inhibitori.

Pfizer je priopćio da ipak ne namjerava povući lijek s tržišta unatoč najnovijim podacima, navodeći potrebu da u potpunosti procijeni nalaze istraživanja.

Vrijednost dionica Pfizera, najvećeg svjetskog farmaceutskog proizvođača sa sjedištem u New Yorku, u petak su pale za 11,39 posto, čime je pala i njegova tržišna vrijednost za više od 25 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙