FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pliva smanjuje očekivanja rasta prodaje sa 10 na 7 posto

ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Farmaceutska kompanija Plivaobjavila je danas izmjenu svojih poslovnih očekivanja za 2004. - rastprihoda prodaje očekuje se oko 7 posto, umjesto prvotnih 10 posto teoperativnu dobit (EBIT) od oko 180 milijuna dolara, umjesto ranijepredviđenih 213 milijuna dolara.
ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Farmaceutska kompanija Pliva objavila je danas izmjenu svojih poslovnih očekivanja za 2004. - rast prihoda prodaje očekuje se oko 7 posto, umjesto prvotnih 10 posto te operativnu dobit (EBIT) od oko 180 milijuna dolara, umjesto ranije predviđenih 213 milijuna dolara.

Ta nova očekivanja, pojasnili su iz Plive, zasnivaju se prvenstveno na konzervativnom načinu računanja prihoda od novog lijeka na američkom tržištu Sanctura, prema kojem će se prodaja knjigovodstveno prikazivati kao stvarni broj lijekova izdanih na recept, dok će u isto vrijeme svi troškovi koji se odnose na prodaju i marketinške aktivnosti odmah biti uključeni.

Iz Plive su već ranije objavili da su ti troškovi u prvih devet mjeseci ove godine iznosili oko 20 milijuna dolara.

Istodobno, Pliva očekuje da će pojačan pritisak na snižavanje cijena generičkih proizvoda u SAD-u kao i na ključnim generičkim tržištima u Europi te negativna kretanja tečajnih razlika, negativno utjecati na Plivine prihode u četvrtom kvartalu i time cijeloj 2004. godini. Troškovi racionalizacije vezani uz kontinuirano restrukturiranje bit će, navode, vidljivi tijekom prve polovine sljedeće godine.

Još jednom iz Plive naglašavaju da je managament završio stratešku reviziju osnovnog poslovanja te odlučio implementirati brojne promjene, koje za cilj imaju jačanje tržišne pozicije kompanije. Uz program kontrole troškova, uvedene su mjere daljnjeg smanjivanja troškova, pokreće se daljnja racionalizacija Plivinih proizvodnih aktivnosti fokusiranjem proizvodnje na lokacije koje su troškovno najkonkurentnije te značajnim povećanjem iskorištenosti kapaciteta.

Očekuje se da će taj proces kratkoročno rezultirati zatvaranjem najmanje jedne od pet proizvodnih lokacija, navode u Plivi ne navodeći detalje.

U planu je i smanjivanje troškova istraživanja i razvoja u 2005. u kojoj će se financirati samo ograničen broj obećavajućih projekata, uz istovremeno daljnje jačanje postojećih i razvijanje novih partnerskih i licencnih odnosa za ostale projekte. Jačanje generičkog poslovanja fokusiranjem na osam ključnih tržišta, širenje asortimana proizvoda te unapređenje produktivnosti prodajnog osoblja, neke su od Plivinih aktivnosti na konsolidaciji poslovanja u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙