FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jači dolar i oporavak dionica Mercka ojačali američke burzovne indekse

NEW YORK, 9. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Oporavak tečaja dolara ijačanje dionica farmaceutske kompanije Merck pomogli su u srijeduoporavku vrijednosti američkih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 9. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Oporavak tečaja dolara i jačanje dionica farmaceutske kompanije Merck pomogli su u srijedu oporavku vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,5 posto, na 10.494 bodova. Za toliko je ojačao i tehnološki Nasdaq, dosegnuvši 2.126 bodova.

Jačanje tečaja američke valute popravilo je raspoloženje na Wall Streetu, smanjivši zabrinutosti da bi klizanje njegove vrijednosti moglo potaknuti odlazak stranog kapitala iz američke imovine.

Nastavile su padati i cijene nafte, tako da je jučer barel oslabio ispod 42 dolara, na najnižu razinu u protekla četiri mjeseca. To je pak pružilo olakšanje ulagačima u pogledu utjecaja visokih troškova energije na korporativne zarade i osobnu potrošnju.

"Tržište je bilo prilično fleksibilno. Jačanje dolara dobra je stvar. Ulagači su bili impresionirani i Merckom, jer su očekivali mnogo lošije procjene poslovanja nego su ustvari objavljene", ocijenila je raspoloženje na tržištu Donna Van Vlack, direktorica trgovine pri Brandywine Asset Managementu.

Kompanija Merck, oporavljajući se nakon nedavnog povlačenja s tržišta jednog od svojih vodećih lijekova Vioxxa, objavila je da će joj zarada u 2005. bili niža, ali ne drastično kako su se pribojavali investitori. Cijena dionica porasla joj je gotovo tri posto.

Na europskim burzama jučer su, pak, cijene dionica oslabile, budući su dionice rudarskih kompanija bile pogođene padom cijena zlata i bakra. Londonski Ftse indeks izgubio je tako 0,5 posto na vrijednosti, spustivši se na 4.703 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,3 posto, na 4.201 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙