FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pliva za sada neće prodavati udio u Medici

ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Farmaceutska tvrtka Pliva za sada nenamjerava izlaziti iz vlasničke strukture tvrtke Medika, najvećeghrvatskog distributera lijekova i sanitetskog pribora, izjavio jedanas novinarima predsjednik Uprave Plive Željko Čović, komentirajućispekulacije o navodnim ponudama za preuzimanje te tvrtke.
ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Farmaceutska tvrtka Pliva za sada ne namjerava izlaziti iz vlasničke strukture tvrtke Medika, najvećeg hrvatskog distributera lijekova i sanitetskog pribora, izjavio je danas novinarima predsjednik Uprave Plive Željko Čović, komentirajući spekulacije o navodnim ponudama za preuzimanje te tvrtke.

Pliva je, s udjelom od 24,71 posto, najveći pojedinačni dioničar Medike, a uz nju, prema podacima Komisije za vrijednosne papire, značajnije udjele imaju još i dvije slovenske farmaceutske tvrtke - Krka iz Novog Mesta 11,68 posto, a ljubljanski Lek 10,82 posto dionica.

No, vlasnička bi struktura u dijelu većih dioničara uskoro trebala biti izmjenjena. Njemačka tvrtka Celesio prošloga je tjedna objavila da je sa Lekom zaključila dogovor o kupnji njihovih 10,82 posto dionica te da bi dovršenje transakcije uslijedilo na početku 2005. godine.

Sama Medika vlasnik je 5,79 posto vlastitih, trezorskih dionica, a prema riječima predsjednika Uprave Medike Damira Kuštraka, za sada ih niti oni ne planiraju prodavati.

Ostatak dionica Medike većim je dijelom bila u vlasništvu malih dioničara, kojih je, prema Kuštrakovim riječima, bilo i više od 400. No, obzirom na intenzitet trgovanja dionicama u posljednje vrijeme na Zagrebačkoj burzi, očito je da se njihov broj smanjio, rekao je Kuštrak te dodao da mu trenutna vlasnička struktura nije poznata.

Naime, samo tijekom studenog cijena te dionice povećana je za gotovo 30 posto, a njenim je trgovanjem ostvaren promet od gotovo 65 milijuna kuna, dok je tijekom prošlog tjedna s tim dionicama protrgovano za više od 39 milijuna kuna.

Interes ulagača, koji Kuštrak pozdravlja ocjenjujući ga dokazom da je Medika primjer uspješne hrvatske kompanije, izazvao je i snažan rast cijene dionice. Tako je ona krajem listopada stajala 4.961 kunu, a trenutno se kreće na oko 8.490 kuna, dakle za nešto više od mjesec dana povećana je za više od 70 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙