FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čak 44 posto Amerikanaca pije lijekove

WASHINGTON,3. prosinca 2004.(Hina) - Četrdeset četiri posto Amerikanacakoristi najmanje jedan lijek, a njih 16,5 posto tri ili više,izvijestila je američka vlada.
WASHINGTON,3. prosinca 2004.(Hina) - Četrdeset četiri posto Amerikanaca koristi najmanje jedan lijek, a njih 16,5 posto tri ili više, izvijestila je američka vlada.

Podaci koje je u godišnjem izvješću "Zdravlje, Sjedinjene Države 2004" iznio Centar za kontrolu i sprječavanje bolesti odnose se na razdoblje 1999.-2000. godina.

Postoci predstavljaju povećanje od 5 posto u odnosu na razdoblje između 1988. i 1994.

Razloge za činjenicu da Amerikanci piju sve više lijekova stručnjaci vide prije svega u tome da im je na raspolaganju sve više lijekova koji pomažu održavanju zdravlja.

Neki međutim upozoravaju da postoji opasnost da Amerikanci uzimaju previše lijekova u potrazi za "magičnom pilulom" koja će riješiti sve njihove boljke.

Gotovo polovica žena, njih 49 posto, uzima najmanje jedan lijek do kojeg se dolazi preko recepta, u usporedbi s 39 posto muškaraca.

Lijekove najviše uzimaju Amerikanci od 65 i više godina, njih 84 posto.

Međutim, čak i mladi ljudi ispod 18 godina, njih 24,1 posto uzimaju najmanje jedan lijek.

Korištenje nekih lijekova zabilježilo je dramatičan rast. Tako se uporaba antidepresiva gotovo utrostručila pa ih sada koristi 10 posto žena i 4 posto muškaraca. Značajno je porasla i uporaba lijekova za snižavanje kolesterola i liječenje upala.

Izvješće CDC-a kaže da je prosječna očekivana dužina života za Amerikance porasla na 77,3 godine u 2002., a da je broj onih koji su umrli od tri glavna uzroka smrti u Americi, srčanih bolesti, raka i moždanog udara, smanjen od 1 do 3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙