FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR: DONATORI ORGANA SU SVI KOJI NE POTPIŠU DA NE ŽELE DONIRATI ORGANE

ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski je sabor u petakposlijepodne donio niz zakona, među kojima i onaj o uzimanju ipresađivanju dijelova ljudskog tijela od žive ili nežive osobe u svrhuliječenja, transplataciji organa i dijelova ljudskog tijela, po kojemudonatorima organa postaju svi koji za života ne potpišu izjavu da nežele donirati svoje organe.
ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski je sabor u petak poslijepodne donio niz zakona, među kojima i onaj o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela od žive ili nežive osobe u svrhu liječenja, transplataciji organa i dijelova ljudskog tijela, po kojemu donatorima organa postaju svi koji za života ne potpišu izjavu da ne žele donirati svoje organe.

Sabor je izmijenio Zakon o lijekovima i medicinskim proizvodima, tako da podnositelj zahtjeva za stavljanje gotovog lijeka u promet ne mora priložiti rezultate toksikoloških i farmakoloških kliničkih ispitivanja, dokaže li se da je taj lijek istovrstan s gotovim lijekom izvornog proizvođača. Uvjet za to je da je takav lijek odobren u Hrvatskoj ili nekoj državi EU prije više od šest godina, a stavljen je u promet u Hrvatskoj.

Donesen je i Zakon o primjeni međunarodnih restriktivnih mjera, po kojem će Vlada ubuduće moći odlučiti da se i u Hrvatskoj primjene restrikcije koje je protiv država, entiteta ili pojedinaca uvela EU.

Prihvaćen je i novi Zakon o zaštiti zraka te Zakon o otpadu, po kojem će zbrinjavanje otpada ubuduće plaćati onaj tko ga je i proizveo.

Donosen je i zakon na temelju kojeg će se ponovno osnovati financijska policija, a imenovani su i članovi nacionalnih vijeća za visoko obrazovanje i znanost.

Zastupnici su prihvatili i u petak raspravljeni Zakon o Memorijalno -dokumentacijskom arhivu, u kom će biti pohranjena i znanstveno obrađena dokumentacija vezana uz Domovinski rat.

Doneseni su i zakoni o zaštiti zraka, zračnom prometu, poreznoj upravi, državnoj reviziji, prijevozu u cestovnom prometu te eksplozivnim tvarima.

U drugo saborsko čitanje upućeni su prijedlozi zakona o genetski modificiranim organizmima i zaštiti prirode, te izmjene Zakona o putnim ispravama.

Sabor je u petak navečer donio i nove zakone o porezu na dohodak i o porezu na dobit. Zakonom o porezu na dohodak neoporezivi se dio dohotka povećava za sto kuna - s 1.500 na 1.600 kuna, što znači da će građanima ostati više novaca u džepu.

Zakonom se ukida oporezivanje dividende, čime Vlada želi u Hrvatsku privući strane investitore.

Više se neće oporezivati obiteljske mirovine koje ostvaruju članovi obitelji poginulih ili nestalih hrvatskih branitelja, te novčane nagrade za osvojenu olimpijske i medalje na svjetskim i europskim prvenstvima.

Porezne olakšice za, primjerice, zdravstvo, životno osiguranje, stambene kredite, kumuliraju se na ukupno 12 tisuća kuna godišnje.

Uvodi se kategorija drugog dohotka za oporezivanje sportaša, pjevača i umjetnika, kojima bi se priznao paušalni trošak od 30 posto, a za preostalih 70 posto dohotka plaćali bi 25 posto poreza.

Sabor će 11. sjednicu nastaviti u utorak, 7. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙