FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Jama Bazovica kod Trsta moguća prepreka susretu Mesića, Ciampija i Drnovšeka

TRST/LJUBLJANA,9. prosinca(Hina) - Jama Bazovica kod Trsta u blizinikoje su strijeljani slovenski domoljubi koje je na smrt osudiofašistički sud prije sedamdeset godina mogla bi biti preprekatrilateralnom susretu talijanskog, hrvatskog i slovenskog predsjednikakoje je prigodom svog nedavnog posjeta Rimu najavio hrvatskipredsjednik Mesić, ocjenjuje u "Primorskom dnevniku" slovenskipovjesničar i publicist Jože Pirjevec.
TRST/LJUBLJANA,9. prosinca(Hina) - Jama Bazovica kod Trsta u blizini koje su strijeljani slovenski domoljubi koje je na smrt osudio fašistički sud prije sedamdeset godina mogla bi biti prepreka trilateralnom susretu talijanskog, hrvatskog i slovenskog predsjednika koje je prigodom svog nedavnog posjeta Rimu najavio hrvatski predsjednik Mesić, ocjenjuje u "Primorskom dnevniku" slovenski povjesničar i publicist Jože Pirjevec.

Kako u četvrtak u tršćanskom listu na slovenskom jeziku "Primorski dnevnik" piše Jože Pirjevec, za slovensku manjinu u Italiji takav bi trilateralni sastanak sa simboličkom porukom pomirenja triju nacija bio bespredmetan ako u mjesta koja će predsjednici tom prigodom posjetiti kako bi stavili "točku na i" sukobima iz prošlosti ne bi bila uključena i Bazovica. Tamo je fašistički režim strijeljao više slovenskih rodoljuba koji su se borili protiv fašizma, a problem je u tome da Italija još uvijek smatra da je riječ o pravedno suđenima iako ih je na smrt osudio fašistički prijeki sud.

Iako je u gledanju na žrtve takvih procesa u Italiji zadnjih godina došlo do pomaka, još uvijek je upitno da li bi se Ciampi bio spreman oduprijeti tršćanskoj desnici koja je prije skoro 13 godina spriječila namjeru tadašnjeg predsjednika Cossige da mjesto strijeljanja na Bazovici posjeti s tadašnjim slovenskim predsjednikom Milanom Kučanom, podsjeća "Primorski dnevnik".

Pirjevec tvrdi da bi bez takvog obreda poklona žrtvama Bazovice simbolički susret Ciampija, Mesića i Drnovšeka bio "bez smisla" i da bi se moglo raditi o pokušaju da se takvom inicijativom slovenska "neiskusna diplomacija" dovede "na tanak led". Trilateralni susret kojim bi se simboliziralo pomirenje triju naroda u jadranskom trokutu bio bi prvi takve vrste jer su do sada takvi akti bili uglavnom dvostrani, na primjer između Nijemaca i Poljaka, te Nijemaca i Čeha, navodi Pirjevec koji smatra da na čin simetričnog izjednačavanja krivice fašističkih talijanskih vlasti koji su okupirali dijelove Slovenije i Hrvatske s talijanskim žrtvama ne bi trebalo pristati. Pirjevec podsjeća da je i britanska kraljica Elizabeta prigodom nedavnog posjeta Njemačkoj zanemarila sugestije da se ispriča za žrtve bombardiranja Dresdena i da se ograničila na općenitu osudu rata i njegovih strahota.

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek inače je inicijativu Ciampija i Mesića u načelu prihvatio, ali se založio da se ona detaljno doradi na odgovarajućoj diplomatskoj razini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙