FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slaže li se Drnovšek s Mesićevim dogovorom u Rimu?

TRST/LJUBLJANA,2. prosinca(Hina) - U Sloveniji još nema službenihreakcija na izjavu predsjednika Stipe Mesića o sastanku na Brijunimana kojemu bi iduće godine predsjednici Italije, Slovenije i Hrvatskestavili "točku na i" na Prvi i Drugi svjetski rat, ali je stvarpromptno komentirao "Primorski dnevnik", list slovenske zajednice uTrstu, koji primjećuje da s talijanske i slovenske strane za to zasada nema potvrda, pa špekulira kako bi se čak moglo raditi o izjavivezanoj na skorašnje predsjedničke izbore u Hrvatskoj.
TRST/LJUBLJANA,2. prosinca(Hina) - U Sloveniji još nema službenih reakcija na izjavu predsjednika Stipe Mesića o sastanku na Brijunima na kojemu bi iduće godine predsjednici Italije, Slovenije i Hrvatske stavili "točku na i" na Prvi i Drugi svjetski rat, ali je stvar promptno komentirao "Primorski dnevnik", list slovenske zajednice u Trstu, koji primjećuje da s talijanske i slovenske strane za to za sada nema potvrda, pa špekulira kako bi se čak moglo raditi o izjavi vezanoj na skorašnje predsjedničke izbore u Hrvatskoj.

Mesić je jučer nakon sastanka u Rimu s talijanskim predsjednikom Carlom Azegliom Ciampijem rekao da se razgovaralo o inicijativi kako staviti "točku na i" na Prvi i Drugi svjetski rat i poslati poruku mira i suradnje, te da bi se trojna konferencija predsjednika Slovenije, Italije i Hrvatske održala u proljeće iduće godine na Brijunima.

Kako u četvrtak u "Primorskom dnevniku" piše glavni urednik tog lista Bojan Brezigar, riječ je o vrlo šturoj vijesti koja se temelji na izjavi hrvatskog predsjednika, a nije potvrđena niti u talijanskom priopćenju nakon sastanka Ciampija s Mesićem.

"Prostor za špekulacije je velik. Prvo, o čemu su se Ciampi i Mesić dogovorili, jer postoji mogućnost da je Mesić svoje izjave prilagodio potrebama kampanje za predsjedničke izbore u Hrvatskoj do kojih je samo mjesec dana. Postavlja se i pitanje što znači najava susreta na Brijunima kad o tome u javnosti još nije bilo govora i da li se s time slaže i slovenski predsjednik", analizira izjavu predsjednika Mesića urednik "Primorskog dnevnika".

List podsjeća da je ideja o simboličkom činu pomirenja već poznata i da ju je iznosio bivši slovenski predsjednik Milan Kučan. No, navodi Brezigar, do toga nije došlo jer talijanska strana nije prihvatila da među mjestima koje bi predsjednici Italije, Slovenije i Hrvatske posjetili, u okviru čina zatvaranja povijesnog poglavlja nesporazuma iz prošlosti, budu i mjesta koja simboliziraju stradanja Slovenaca i Hrvata pod talijanskim fašizmom.

"Nije poznato kakav bi trebao biti čin o kojem su govorili Mesić i Ciampi. No, svakako bi bilo važno znati što o tome misli treća strana, Slovenija. I, napokon, zanimalo bi nas kakva će biti ta točka na i", završava svoj urednički komentar u "Primorskom dnevniku" Bojan Brezigar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙