FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordne odštete za posljedice prirodnih katastrofa u 2004.

BUENOS AIRES, 16. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Prirodne katastrofestajat će ove godine osiguravatelje rekordnih 35 milijardi dolara aklimatolozi upozoravaju da su uragani na Karibima i jugoistoku SAD-a itajfuni na Japanu posljedica globalnog zagrijavanja.
BUENOS AIRES, 16. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Prirodne katastrofe stajat će ove godine osiguravatelje rekordnih 35 milijardi dolara a klimatolozi upozoravaju da su uragani na Karibima i jugoistoku SAD-a i tajfuni na Japanu posljedica globalnog zagrijavanja.

"Godina 2004. bit će najskuplja za osiguravatelje širom svijeta i odštete će dosegnuti rekordnu razinu čak i ako prilagodimo sve prethodne godine kretanju inflacije", naglasio je Thomas Loster, klimatolog pri Munich Re, jedan od vodećih reosiguravatelja u svijetu.

Ukupni troškovi razaranja porast će na čak 95 milijardi dolara u cijelom svijetu, konstatirao je Loster na konferenciji za novinstvo pri agenciji UN-a za zaštitu okoliša UNEP, citirajući zaključke studije za prvih deset mjeseci ove godine. Usporedbe radi, troškovi prouzročeni prirodnim katastrofama u proteklom desetljeću iznosili su oko 70 milijardi dolara godišnje.

Štete pokrivene policama osiguranja dosegnule su najvišu razinu u SAD, od čak 26 milijardi dolara. Najteže će posljedice ipak pretrpjeti siromašne zemlje poput malene Grenade, koju je u rujnu pogodio orkan, prouzročivši materijalnu štetu od jedne milijarde dolara, što je dvostruko više od vrijednosti njezina gospodarstva.

Siromašne zemlje "nemaju nikakvih izgleda za zaštitu putem osiguranja i izravno se suočavaju s tim problemima", izjavio je izvršni direktor UNEP-a Klaus Toepfer. "Moramo odmah nešto poduzeti jer će u protivnom borba protiv klimatskih promjena biti nasumična i jako skupa", upozorio je Toepfer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙