FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premija hrvatskih osiguravatelja porasla 10,1 posto

ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Ukupna zaračunata bruto premija svih25 osiguravajućih društava u Hrvatskoj na kraju rujna ove godineiznosila je 5,14 milijardi kuna, od čega se 4,07 milijardi kuna odnosina premije neživotnih osiguranja, a 1,06 milijardi kuna na životnaosiguranja.
ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Ukupna zaračunata bruto premija svih 25 osiguravajućih društava u Hrvatskoj na kraju rujna ove godine iznosila je 5,14 milijardi kuna, od čega se 4,07 milijardi kuna odnosi na premije neživotnih osiguranja, a 1,06 milijardi kuna na životna osiguranja.

Ukupni iznos bruto zaračunate premije hrvatskih osiguravatelja, po podacima Direkcije za nadzor društava za osiguranje, povećana je u prvih devet mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani za 10,1 posto, a porast vrijednosti premije bilježe 24 osiguravatelja, izuzev Auruma, kod kojeg je pad premije u odnosu na lani 10 posto.

U životnim osiguranjima ukupno se bilježi rast od 14,3 posto, a u neživotnima za 9 posto.

Najveću premiju u razdoblju od siječnja do rujna imalo je Croatia osiguranje - 2,23 milijarde kuna, što čini 43,4 postotni udio u premijama svih osiguravatelja, a najveći hrvatski osiguravatelj vodeće mjesto drži u neživotnim (s udjelom od 50,6 posto) i u životnim osiguranjima (udio od 16 posto).

Na drugom je mjestu Euroherc, čija je zaračunata bruto premija, ostvarena samo u neživotnim osiguranjima, na kraju rujna ove godine iznosila 554,6 milijuna kuna, što čini tržišni udio od 10,8 posto. Slijedi Allianz, koji s premijom u iznosu od 389,5 milijuna kuna, drži 7,6 posto hrvatskog osiguravajućeg tržišta, dok je Jadransko osiguranje zauzelo 6,9 posto tržišta s premijom od 354,18 milijardi kuna.

Više od 5 posto tržišta drže još samo dva osiguravatelja - Grawe (5,3 posto) i Zagreb (5,2 posto) s premijama od 270,9 milijuna odnosno 267,4 milijuna kuna.

U odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine, na kraju istog razdoblja ove godine tržišne pozicije najveća tri osiguravatelja, mjereno po veličini zaračunate bruto premije, nisu se mijenjale, no došlo je do promjena u njihovim udjelima. Smanjenje pritom bilježi samo Croatia osiguranje (sa 46,1 posto, na 43,4 posto). Euroherc je ove godine svoj udio povećao za 0,8 postotnih poena, a Allianz za 0,5 postotnih poena.

Budući da je Euroherc osiguranje dio koncerna Agram, i kojem su i hrvatska osiguravajuća društva Veritas, Atlas, Sunce, Jadransko te Euroherc životno, proizlazi da udio koncerna Agram na hrvatskom osiguravajućem tržištu iznosi 22,7 posto. Ukupna zaračunata bruto premija svih društava iz tog koncerna na kraju rujna iznosila je više od 1,16 milijardi kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙